U Japanu se često dešava da noću temperatura uopšte ne pada ispod 30C stepeni, a zabeleženi su i pravi toplotni talasi kada po sedam dana zaredom živa stiže do 38. podeoka. U Tokiju je bivalo i 40 u plusu.

Japanci se od jake vrućine štite, pre svega, suncobranima koje mnogi nose - naročito žene, slamnatim šeširima i kačketima, a dame se trude da se pokriju odećom, za razliku od Zapada gde otkrivaju i ruke i noge. Ponegde će žene nositi čak i rukavice kako bi zaštitile ruke od sunčevih zraka.

Po vrućini, svi nose flašice sa hladnom vodom za piće, ali i one sa prskalicom kako bi mogli da se osveže. Dodatno rashlađenje donose i mali ručni ventilatori koji mogu da se kupe na svakom ćošku. 

mini ventilator.jpg
Shutterstock  

Ipak, jedna sitnica je baš japanska "specijalnost" - peškirić za vrat. On služi, pre svega, da prikuplja znoj, a pošto se malo navlaži hladnom vodom, pomaže da se vrat, pun krvnih sudova, brzo rashladi. Podsetimo, pregrevanje organizma može imati ozbiljne posledice u vidu toplotnog udara.

Danas se mogu kupiti i specijalno napravljeni "šalovi za hlađenje" koji se prave od mikrofiber tkanine koja upija znoj i funkcioniše baš kao japanski peškirić.

japan vrucina.jpg
Shutterstock  

Svaki šal je spakovan u malu, plastičnu torbicu koja se može okačiti o ranac ili tašnu. Tkanina se pokvasi hladnom vodom, iscedi i protrese, a zatim stavi oko vrata.

Efekat hlađenja traje satima, a kad prestane, dovoljno je samo da ponovite postupak. Pročitajte i druge načine da se rashladite na jakoj vrućini. 

BONUS VIDEO:

HITNA POMOĆ IMA PUNE RUKE POSLE USLED PAKLENIH VRUĆINA! Kurir televizija istražuje: Koji ljudi su najugroženiji? Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna