Idealna temperatura za spavanje je malo iznad 18C stepeni, pa je razumljivo što su tropske noći često mnogima bez sna.

Spavanje sa uključenom klimom u spavaćoj sobi nije baš uvek preporučljivo, a najbolje bi bilo ako možete da uključite neki erkondišn u nekoj drugoj prostorij, a da on dobro rashladi čitav stan. Međutim, i bez klime možete da sprečite topao vazduh da ulazi u spavaću sobu. Provetrite je tokom ranih jutarnjih časova, dok još vlada svežina noći, a onda zatvorite sve prozore i zamračite ih roletnama.

Pre odlaska na spavanje izbegavajte kofein, kao i uređaje sa plavim svetlom (mobilni telefon, računar, tablet). Trudite se da vam stres i nerviranje ne pokvare odlazak na počinak.

Pripremite laganu posteljinu - biće dovoljan čaršav za pokrivanje, obavezno od pamuka ili lana. Ukoliko je prikladno, možete spavati potpuno nagi ili u vrlo lakoj pižami ili spavaćici. Svako kretanje vazduha u prostoriji će doprineti da se rashladite, pa se tako preporučuje da uključite ventilator ili otvorite prozor i ispred njega okačite vlažan čaršav. 

Ispred ventilatora možete da stavite posudu sa ledom ili boce zaleđene vode. U krevet stavite termofor napunjen hladnom vodom i kockicama leda.

Istuširajte se sat do dva pre planiranog odlaska na počinak i nemojte koristiti hladnu vodu, jer će vam tada biti još toplije kad se obrišete. U tropskim noćima, spustite dušek na sam pod, tu je najhladniji "nivo" u stanu.

Izvor: Lepa&Srećna