Kako starimo, održavanje zdravlja postaje glavni prioritet, a to se odnosi kako na fizičko, tako i na mentalno - i preciznije, kognitivno zdravlje.

Nova istraživanja pokazuju da na zdravlje mozga može da utiče i hrana koju jedemo, a neuronaučnik dr Robert Lav to ovako voli da kaže: "Hrana nam daje sirovine, a telo od njih pravi nove ćelije, pa i one moždane." Evo koje namirnice on posebno preporučuje.

1. Sardine

Sardine su pune hranljivih materija neophodnih za zdravlje mozga, tvrdi dr Lav. Naročito su dragocene omega-3 masne kiseline koje sadrže, a posebno DHA. Pored vode, naš mozak je u velikoj meri sačinjen i od masti, podseća ovaj neuronaučnik.

sardina.jpg
Shutterstock  

2. Kiseli kupus

Možda će vas ovo iznenaditi, ali kiseli kupus je na top listi zdravih namirnica za mozak dr Lava. Njegovo dejstvo je indirektno, ali ništa manje važno. Kiseli kupus nam donosi "dobre bakterije", a kad je naš mikrobiom dobar, onda se bolje održavaju kognitivne funkcije mozga.

3. Haringa

Haringa je još jedna namirnica koju dr Lav preporučuje, što će obradovati ljubitelje ribe. Slično sardinama, haringa je bogata zdravim mastima koje predstavljaju sirovine potrebne za nove moždane ćelije.

Mnogi neuronaučnici se ne slažu po pitanju stvaranja novih "sivih ćelija" u mozgu - dugo se verovalo da to nije ni moguće. Međutim, novija istraživanja pokazuju da se nove ćelije ipak stvaraju i to u ključnim regijama mozga.

Pročitajte i koja je najvažnija namirnica koja usporava starenje.

Tekst: Lepa&Srećna