O problemima u menopauzi se danas dosta govori, ali još uvek postoje važne stvari sa kojima nisu upoznate baš sve žene. Doktorka Heter Hirč, autorka knjige "Otključaj svoj tip menopauze" ("Unlock Your Menopause Type") skrenula je pažnju na 3 važne stvari koje žene u menopauzi treba da znaju.

1. Nije sve u valunzima i promeni raspoloženja

Postoje mitovi o tome da je menopauza stanje koje podrazumeva česte promene temperature tela i raspoloženja. Međutim, prema rečima doktorke Hirč, najveći problemi su zapravo sa spavanjem i sa takozvanom "moždanom maglom", koju Heter dodatno konkretizuje:

"Moždana magla može da bude drugačija za svaku ženu. Ponekad se javi kao problem sa fokusom ili prisećanjem, a ponekad kao manjak motivacije", objašnjava ona.

Ovi problemi su kritični zbog toga što se veliki broj žena sa njima prvi put susreće, dok su promene raspoloženja, na primer, doživljavale i ranije.

2. Suplementi se određuju individualno

Iako možete i same da pronađete brojne suplemente koje smatrate korisnim u menopauzi, preporuka doktorke Hirč je da se konsultujete sa lekarima i dobijete adekvatne dodatke ishrani prema individualnim potrebama. Fokus će biti na klacijumu, magnezijumu i vitaminu D, ali najvažnije je da znate u šta je tačno potrebno baš vašem organizmu i u kojoj meri.

analgetik (2).jpg
Shutterstock  Suplementi u menopauzi se propisuju individualno

3. Menopauza može da počne i pre četrdesetih

Doktorka navodi da je uobičajeno vreme za početak menopauze između 45. i 50. godine, ali ne dozvolite da vas to zavara. Kod nekih žena ona se javlja već i u tridesetim godinama

Ako se fokusirate na prosek godina, može da se desi da previdite neke znake perimenopauze i da vam to oteža proces navikavanja. Savet je da se ne bavite previše statistikom i uobičajenim slučajevima, nego da pokušate da slušate svoje telo i da pratite sve signale koje vam ono upućuje.

Pročitajte i šta pomaže u menopauzi prema doktorki Dejani. 

BONUS VIDEO:

4 vežbe za žene u menopauzi TikTok/nikiwibrowfitness

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.