Uskršnji post se bliži kraju, a mnoge muči pitanje zašto su "nabacili" kilograme, kada su se odrekli brojnih kaloričnih namirnica. Pitale smo nutricionistkinju Jovanu Srejić Ferlugu da otkrije u čemu je zapravo problem i zašto dolazi do gojenja u ovom periodu:

"Tokom postaunosi se mnogo više ugljenih hidrata. Na primer, mahunarke se smatraju odličnim izvorom proteina, ali 100 grama pasulja sadrži oko 10.5 grama proteina i čak 19.5 grama ugljenih hidtata. Sa piletinom je situacija sasvim drugačija, ona u 100g sadrži 29.5 grama proteina i nema ugljenih hidrata", objasnila je ona i dodala da su mahunarke svakako veoma zdrave, ali im je nutritivni profil znatno drugačiji u odnosu na pojedine mrsne namirnice.

"Meso se najduže vari i pruža najduži osećaj sitosti dok se prosti šećeri najbrže vare i najkraće daju osećaj da smo siti. Nažalost veliki broj ljudi koji poste ishranu bazira na belom brašnu i šećerima", navodi nutricionistkinja, što je još jedan od razloga zašto se tokom posta mnogi ugoje.

Takođe, poznato je da se uz hleb ili peciva dobro uklapaju razni namazi i daju ukusne i veoma praktične obroke za dane kada ste u žurbi i nemate ništa kuvano. Međutim, nisu baš svi zdravi i niskokalorični, a važno je i u kojoj meri se konzumiraju:

"Posni namazi su zdravi ako govorimo o humusu ili namazu od pasulja. Naravno mogu da se koriste  u količini od nekih 50g za žene i do 80 ili 100 grama za muškarce. Uz 2 ili 3 parčeta hleba od celog zrna žita - to je sasvim dovoljno za obrok", zaključuje nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga.

Pročitajte i da li je svejedno šta prvo jedete iz tanjira.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

"VEGANI I ONI KOJI NE JEDU GLUTEN UVEK ZAVRŠE NA FAST FUDU" Nutricionistkinja tvrdi: U zabludi su ako misle da se HRANE ZDRAVIJE Kurir TV

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.