Nivo hormona je različit tokom raznih faza životnih ciklusa žene. Nekada je potrebno izmeriti nivoe određenih hormona tokom ciklusa, naročito ako ciklus izostane u ranom dobu što se naziva prevremena menopauza.

Perimenopauza je faza tranzicije i period između prvih simptoma i godinu dana nakon poslednje menstruacije. O tome kako da znamo da li je do izostanka menstruacije došlo upravo zbog početka menopauze, razgovarali smo sa prim. dr sci. med. Dejanom Milojević, specijalistom ginekologije i akušerstva Opšte bolnice MediGroup.

"Kada žena posumnja da je u perimenopauzi, potrebno je da obavi specijalistički pregled kod ginekologa ", kaže dr Milojević. "Dijagnoza perimenopauze može se postaviti pregledom medicinske istorije žene, njene menstrualne istorije kao i analizom njenih simptoma, a prvo se uzimaju u obzir promene ciklusa i valunzi.

menopauza zena.jpg
Shutterstock  

Hormonski testovi mogu pomoći, mada se nivo hormona menja tokom ciklusa. "Testiranje se može vršiti iz krvi, određivanjem hormona, zatim iz pljuvačke, a mogu se testirati i metaboliti hormona iz urina, pa se proveravaju odnosi hormona i njihovih metabolita.

Kada se obavi testiranje hormona iz krvi, ukoliko je FSH povišen iznad 30 mmol/ml i više, a žena nije imala ciklus godinu dana, opšte je prihvaćeno da je dostigla menopauzu", objašnjava nam doktorka.

Prema njenim rečima, nivo FSH hormona i estrogena mogu značajno da variraju tokom perimenopauze. Kada žene ima valunge i i neuredno krvarenje, a nizak joj je nivo FSH, i dalje nije eliminisana verovatnoća da je još uvek u perimenopauzi.

testovi hormona.jpg
Shutterstock  

Može se obaviti merenje LH i TSH hormona, zatim estradiola - ukupnog ili iz pljuvačke (estron, estriol i estradiol), kao i anti MH.

"Osim hormonskih analiza krvi, može se testirati pH va*ine, jer on tokom menopauze raste na 6.
Savetuje se da se testiraju lipidni status pacijentkinje, funkcija jetre i bubrega, kao i da se provere krvna slika i feritin", napominje dr Milojević. Ona podseća da žene treba da prate opšte zdravstveno stanje, kao i hronične bolesti, i da redovno obavljaju preglede dojki i pripadajuće specijalističke preglede. Pročitajte i najvažnije informacije o hormonskoj zamenskoj terapiji za žene u menopauzi.

BONUS VIDEO:

4 vežbe za mršavljenje u menopauzi  TikTok/nikiwibrowfitnessa

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.