Bilirubin je žućkasta supstanca u krvi koja se formira nakon što se crvena krvna zrnca razlože i putuju kroz jetru, žučnu kesu i sistem za varenje pre izlučivanja. Kada je nivo bilirubina povišen, to stanje se naziva hiperbilirubinemija, a obično je znak neke pritajene bolesti ili stanja. Ako imate povišen bilirubin, trebalo bi da što pre posetite lekara. 

Normalne vrednosti bilirubina u krvi iznose od 3 do 30 mikromola po litru. Sniženi nivo bilirubina nema dijagnostilki značaj. Povišen bilirubin je uobičajeno privremeno stanje kod novorođenčadi koje prati neonatolog i koje se najčešće leči nakon nekoliko dana, dok je kod veće dece i odraslih povišen bilirubin može biti znak sledećih bolesti ili stanja:

 1. Kamenje u žuči
  Kada se supstance poput holesterola ili bilirubina stvrdnu u žučnoj kesi, tada se formiraju kamenčići.

 2. Žilberov (Gilbertov) sindrom
  Ovo je genetsko stanje koje karakteriše nemogućnost jetre da adekvatno preradi bilirubin, koji se zbog toga gomila u krvotoku.

 3. Disfunkcija jetre
  To podrazumeva bilo koje stanje koje utiče na funkciju vaše jetre i uzrokuje nakupljanje bilirubina u krvi. Tada govorimo o oslabljenoj funkciji jetre da uklanja i prerađuje bilirubin iz krvotoka. To se često viđa kod ciroze, raka jetre ili autoimunog hepatitisa.
boli stomak bolesna jetra 0656007362.jpg
Promo 
 • Hepatitis
  Do hepatitisa može doći nakon zapaljenja jetre, ali češći slučaj je virusna infekcija. Kada je pod upalom, jetra ne može da preradi bilirubin, zbog čega se on nakuplja u krvi.

 • Opstrukcija žučnih kanala
  Žučni kanali povezuju vašu jetru sa žučnom kesom i otvorom tankog creva, koji se zove duodenum. Oni pomažu da se žuč, koja sadrži bilirubin, premesti iz jetre i žučne kese u creva. Žuč se ne može adekvatno drenirati ako se ovi kanali upale ili začepe, što dalje može da dovede do povećanog nivoa bilirubina.

 • Hemolitička anemija
  Ovo se dešava kada se krvne ćelije prebrzo raspadaju u krvotoku. Ovo stanje je često nasledno, ali uzrok može biti i uvećana slezina, infekcija ili autoimuna bolest.
 • Koji su simptomi povišenog bilirubina?

  Kod povišenog bilirubina simptomi zavise od osnovnog uzroka. Kod blago povišenih vrednosti simptomi mogu potpuno da izostanu, kod umerenih može da se javi samo žutica (na beonjačama i na koži).

  krvna slika.jpg
  Shutterstock  

  Sa druge strane, kod većih nivoa mogu da se jave i drugi simptomi, među kojima su:

  • bol ili oticanje u predelu stomaka
  • drhtavica
  • temperatura
  • bol u grudima
  • slabost
  • vrtoglavica
  • umor
  • mučnina i povraćanje
  • izuzetno taman urin

  Nivo bilirubina određuje se jednostavnim laboratorijskim testom nakon običnog vađenja krvi. Meri se nivo ukupnog, direktnog i indirektnog bilirubina i upravo u tim odnosima i razlikama krije se odgovor na pitanje o kojem stanju se radi.

  Nekad će lekar tražiti i analizu urina kako bi se pokazalo da li se bilirubin izlučuje putem mokraće. Ako je rezultat pozitivan, obično je reč o nekoj skrivenoj bolesti.

  laboratorijska analiza krvi 2.jpg
  Shutterstock  

  U velikom broju slučajeva povišen bilirubine zahteva hitno lečenje, ali je veoma važno da se što pre javite lekaru kako biste otkrili o čemu se tačno radi.

  Ako se jave i simptomi poput intenzivnog bola u stomaku, dezorijentacije, povraćanja krvi, crne ili krvave stolice, crvenog ili ljubičastog osipa, lakog formiranja modrica i temperature više od 38.3, poseta lekaru ne sme da se odlaže.

  Saznajte i koji su suptilni simptomi Parkinsonove bolesti.

  BONUS VIDEO

  OVO SU SIMPTOMI BOLESTI SAVREMENOG NAČINA ŽIVOTA! Ako ih osetite odmah se javite lekaru! Može prerasti u OZBILJNIJA OBOLJENJA kurir televizija

  Tekst: Lepa&srećna / B.S.