Menopauza donosi mnoge telesne promene, kao i zdravstvene tegobe, a ženama često najteže padaju talasi vrućine.

Poznati i pod imenom valunzi, ovi naleti vreline obično počinju u grudnom košu i šire se kroz vrat do lica. Dolazi i do znojenja, a koža lica se često zacrveni.

Valung može da potraje minut-dva, ali čak i po nekoliko sati. Posebno su talasi vrućine neprijatni tokom noći, kad se žena budi u znoju i čak mora da presvuče pidžamu.

Uzrok valunzima koji mogu da utiču i na srčani ritam je u padu hormona estrogena i progesterona. Mozak ne može da adekvatno reaguje na promenu temperature, a stanje dodatno otežavaju stres, tesna odeća kao i toplo vreme.

zena u krevetu.jpg
Shutterstock  

Ukoliko ne želite da primate hormonalnu terapiju za vraćanje u ravnotežu, možete da olakšate stanje prirodnim sredstvima. Istraživači preporučuju sok od paradajza koji sadrži gama-aminobuternu kiselinu i može da imitira delovanje estrogena. Dovoljno je da dva puta dnevno popijete po čašu ovog soka da bi se smanjili talasi vrućine.

sok od paradajza.jpg
Shutterstock  

"Mnoge moje pacijentkinje su postigle dobar rezultat redovnom upotrebom lanenog semena", kaže dr Meri Džejn Minkin sa Jejla. "One koriste mleveno seme u pecivima ili pospu po jednu do dve kašičice po salati svakog dana", objašnjava doktorka. Prema njenim rečima, u ovom semenu ima lignana, vrste blagog biljnog estrogena.

Talasi vreline obično prođu kad žena uđe u postmenopauzu, ali to ne mora biti uvek slučaj. Prirodna sredstva su dobro rešenje i za te dame.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

4 vežbe za žene u menopauzi TikTok/nikiwibrowfitness