Kad je Eli Vilkok (25) osetila jak bol u stomaku, pretpostavila je da je opet "zaradila" upalu mokraćnih kanala. Već je ranije patila od te infekcije, pa je verovala da je opet isti problem u pitanju.

Međutim, kada se bol pojačao, shvatila je da mora kod lekara. Ispostavilo se da analiza urina ne pokazuje nikakvu infekciju, dok je analiza krvi ukazivala na upalu.

Takav znak može značiti mnogo toga - od raznih stanja, pa do opake bolesti - karcinoma. Zakazala je ultrazvuk, ali se bol još više pogoršao pa je završila u hitnoj pomoći. Na skeneru je otkrivena izvesna masa u donjem stomaku, a lekari su pretpostavili da je u pitanju cista na jajniku.

Bol u stomaku simptomi karcinoma
Foto: Shutterstock 

Biopsija je pokazala da je u pitanju karcinom, koji se proširio i na jetru, jajnike i trbušnu maramicu, membranu koja drži organe u abdomenu. Eli nije mogla da veruje da je dobila rak tako mlada.

"Osetila sam se kao da sam naglavačke skočila u neki novi, zastrašujući svet", kaže Eli. "Doktori, ispitivanja, lekovi, bolnička spavaćica... sve me je plašilo, bilo mi nepoznato." Jedini tračak nade davala joj je dama Debora Džejms, poznata britanska influenserka koja je patila od karcinoma creva i trudila se da podigne svest javnosti o ovoj bolesti.

voditeljka debora dzejms
Instagram / bowelbabe 

"Pratila sam njenu priču", seća se Eli, dodajući kako je pomišljala: "Ako može Debora, mogu i ja."

Eli je podvrgnuta brojnim operacijama, kako i hemoterapijama. U avgustu 2022. godine, rečeno joj je kako u njenom organizmu više nema traga bolesti.

Karcinom creva je sve češći kod mladih ljudi, pa su lekari u Velikoj Britaniji zabrinuti zbog ovakvog širenja bolesti. Oni upozoravaju na simptome - pojava krvi u stolici koja je može obojiti u crno, često pražnjenje ili obrnuto - pojava zatvora, ali i nadimanje, umor i gubitak na težini bez očiglednog razloga.

bol u stomaku.jpg
Shutterstock  

Važno je proveriti zdravlje čim se pojavi neki od ovih simptoma. Lekari savetuju i da se održava zdrava telesna težina, proredi konzumacija crvenog mesa i jede dovoljno namirnica koje obiluju vlaknima.

Pročitajte i kako se sprema za smrt slavna glumica obolela od karcinoma.

BONUS VIDEO:

"KANCER SE NE RAZVIJA PREKO NOĆI" Ginekolog apeluje na sve žene da rade OVE TESTOVE: U 70 % slučajeva PAPA TEST JE NORMALAN Kurir TV

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.