Bol u stomaku može imati veoma različite uzroke i, shodno tome, različito se i leči. Kod nekih stanja kao što su upala slepog creva ili pojava kamena u žučnoj kesi, može biti neophodna hitna operacija.

Kod bolesti kao što su infekcija ili čir, neophodni su lekovi, dok za stomačni virus može biti dovoljna simptomatska terapija kao što su dijeta, ležanje, odmor i stalno napajanje čajevima.

Ukoliko je ugrožen želudac, bol se oseća u gornjem delu stomaka i to s desne strane, odmah ispod rebara.

Da bi se procenilo zdravstveno stanje i odlučilo da li je neophodna medicinska pomoć, više elemenata je važno - koliko dugo bol traje, da li se javlja pa nestaje ili je neprekidan, da li je praćen i drugim simptomima.

Bol u želucu lek
Foto: Shutterstock 

Ukoliko je bol veoma oštar i javi se iznenada, ako je stomak bolno osetljiv na dodir, ako osoba povraća krv, javi se krv u mokraći ili stolici, ili osoba pak ne može da mokri i dugo nema stolicu, to su sve razlozi za javljanje lekaru. Bol može biti praćen i povišenom temperaturom, gubitkom apetita, gorušicom, mučninom, gasovima.

Česti uzroci bola u želucu su čir i gastroezofagealni refluks. Prvi daje oštar bol koji pacijenti opisuju kao probadanje nožem koje se oseti sve do leđa. Druga bolest izaziva pečenje koje se širi ka jednjaku.

Uzrok bola u želucu je i Helikobacter pylori, a mogu da ga izazovu i nesteroidni antiinflamatorni lekovi, kao što su aspirin ili ibuprofen. Tegobe su jače kad osoba puši ili pije alkohol, kao i ako jede jako začinjenu hranu.

Bol u želucu lek
Foto: Shutterstock 

Bakterija se leči kombinacijom antibiotika, a pojačana kiselina u želucu smanjuje lekovima koji inhibiraju njeno lučenje ili inhibitorima protonske pumpe. Kod nekih pacijenata se ove terapije kombinuju, a neophodna je i odgovarajuća ishrana.

Od prirodnih lekova, savetuje se menta koja smiruje želudac i stimuliše varenje, kao i soda bikarbona koja neutrališe želudačnu kiselinu. Aloe vera može da pomogne u borbi protiv upale sluzokože želuca, a đumbir se savetuje kod većine želudačnih problema. Važno je da ne prekidate terapiju koju je lekar prepisao. 

Uzrok bola u predelu želuca može da bude i upala pankreasa ili kamen u žučnoj kesi. Bol pod rebrima se javlja i kod upale pluća, ali i zbog istegnutog mišića pri vežbanju. 

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

BOLI ŽELUDAC OD OVOG: SEKA ODMAH IZBACILA SNAJKIN TART IZ USTA! Kurir televizija