Bol u levom delu stomaka je česta pojava koja može biti izazvana različitim faktorima. Iako neki uzroci nisu ozbiljni, važno je razumeti moguće razloge kako biste pravovremeno prepoznali potencijalne zdravstvene probleme i zatražili odgovarajuće lečenje.

Neki od čestih uzroka bola u levom delu stomaka su:

-Gasovi i nadutost: Nakupljanje gasova u crevima može prouzrokovati nadutost i nelagodnost u levom delu stomaka. Ovo je čest i obično bezopasan uzrok bola, koji se može smanjiti promenama u ishrani i načinu života.

- Zatvor: Zadržavanje stolice u debelom crevu može izazvati bol u levom delu stomaka, jer se otpadni materijal nakuplja u donjem delu debelog creva.

- Sindrom iritabilnog creva (IBS): Ovaj funkcionalni gastrointestinalni poremećaj karakterišu bolovi u stomaku, nadutost, gasovi i promene u učestalosti i konzistenciji stolice.

Ženu boli stomak, ima zatvor
Shutterstock  

- Upala slepog creva: Iako je bol u desnom delu stomaka uobičajen simptom upale slepog creva, u nekim slučajevima bol se može osetiti i u levom delu stomaka.

- Kamen u bubregu: Bol u levom delu stomaka može uzrokovati i kamen u bubregu.

- Divertikulitis: Ovaj poremećaj nastaje kada se mali džepovi u zidu debelog creva, nazvani divertikulumi, upale ili inficiraju. To može izazvati jak bol u levom delu stomaka.

- Vanmaterična trudnoća: Ovo se dešava kada se oplođeno jajašce implantira izvan materice, obično u jajovodu. Ako se ne reaguje adekvatno, vanmaterična trudnoća može biti opasna po život.

- Upala jajnika: Infekcija ili upala jajnika može izazvati bol u levom delu stomaka, posebno ako je zahvaćen levi jajnik.

Bol u levom delu stomaka može biti praćen različitim simptomima, koji zavise od uzroka bola. Prepoznavanje simptoma je ključno za pravovremeno reagovanje i zatraživanje medicinske pomoći.

U nastavku su neki od simptoma koji mogu pratiti ovu vrstu bola:

- Oštar ili tup bol: Bol može varirati od oštrog, probadajućeg osećaja do tupog, neprekidnog bola. Ova razlika može ukazivati na različite uzroke bola, kao što su grčevi, upale ili oboljenja organa.

- Bol koji se pojačava ili smanjuje: Fluktuacija intenziteta bola može ukazivati na prisustvo gasova, grčeva ili promena u crevima.

- Grčevi: Grčevi u stomaku mogu biti znak crevnih problema, kao što su sindrom iritabilnog creva (IBS) ili zatvor.

- Nadutost i gasovi: Nadutost i gasovi su često povezani sa problemima u varenju i mogu ukazivati na netoleranciju na određene namirnice ili disbalans crevne flore.

- Mučnina i povraćanje: Ovi simptomi mogu biti znak upale, infekcije ili opstrukcije u gastrointestinalnom traktu.

- Promene u učestalosti i konzistenciji stolice: Zatvor, dijareja ili promena u izgledu stolice mogu ukazivati na crevne probleme, upale ili infekcije.

- Gubitak apetita: Gubitak apetita može biti posledica bola, upale ili infekcije u gastrointestinalnom traktu.

- Groznica i jeza: Povišena telesna temperatura i jeza mogu ukazivati na prisustvo infekcije ili upale u telu, piše portal "Bol.rs".

Bol na levoj strani stomaka
Profimedia 

Bolovi u stomaku mogu biti rezultat bezopasnih problema, ali takođe mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme.

U ovim situacijama je preporučljivo konsultovati se sa lekarom:

- Intenzivan ili nepodnošljiv bol: Ako doživljavate jak bol koji se pogoršava ili ga ne možete tolerisati, važno je što pre potražiti medicinsku pomoć. Ovo može ukazivati na ozbiljno stanje koje zahteva hitno lečenje, kao što su upala slepog creva ili vanmaterična trudnoća.

- Bol koji traje duže od nekoliko dana: Ukoliko bol u levom delu stomaka traje duže od nekoliko dana, preporučuje se konsultacija sa lekarom kako bi se utvrdio uzrok i pravilno lečenje.

- Prateći simptomi: Ako je bol praćen visokom temperaturom, povraćanjem, prolivom, krvarenjem ili intenzivnom mučninom, odmah potražite medicinsku pomoć.

- Gubitak težine ili promene u apetitu: Ako primetite nagli gubitak težine ili promene u apetitu bez objašnjenja, ovo može ukazivati na ozbiljniji zdravstveni problem koji zahteva pažnju zdravstvenog radnika.

- Pogoršanje bola tokom kretanja ili kašljanja: Ako se bol pogoršava pri kretanju, kašljanju ili menjanju položaja tela, moguće je da se radi o stanju koje zahteva medicinsku intervenciju.

- Sumnja na vanmateričnu trudnoću: Ako sumnjate da ste trudni i doživljavate ovu vrstu bola, odmah se obratite lekaru. Vanmaterična trudnoća zahteva hitnu medicinsku reakciju kako bi se izbegle ozbiljne posledice po zdravlje.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Masaža protiv nadutosti stomaka Instagram/treatmentbylanshin