Saša Joksimović muči muku sa želucem još od srednje škole, a još nije dobio jasnu dijagnozu i ne uspeva da se oslobodi bolova. Mnogo puta je bio na pregledima i čak "gutao sondu" da bi se proverilo šta je uzrok tegobama.

O svom zdravstvenom problemu razgovarao je sa poznatim gastroenterologom dr Vojislavom Perišićem koji naglašava važnost dijete za svaki konkretan slučaj. Po njegovom mišljenju, brojne gastroskopije su bile pogrešan pristup.

"Nije potrebno toliko puta gutati sondu", kazao je dr Perišić u emisiji RTS Ordinacija. "Gastroskopija se izvodi kako bi se otkrilo da li pacijent možda ima čir ili karcinom. Kada se to isključi, nema potrebe ponavljati ovu vrstu pregleda, već treba dalje analizirati ishranu i proveriti šta tačno pacijentu izaziva probleme."

sasa joksimovic.jpg
Youtube / RTS Ordinacija 

Prema njegovoj proceni, Saša Joksimović ima petnaestak kilograma viška, što je glumac u startu odbio kao ideju. "Višak mi je pet kilograma", tvrdi on. Doktor ipak zapaža da je stomak uvećan što mu, i pre nego što je čuo kakve tegobe Saša ima, ukazuje da je moguća pojava refluksa - vraćanja kiseline u jednjak.

"Nikada nisam osetio kiselinu onako kako obično ljudi pate od nje", objasnio je Joksimović. Međutim, veoma često imam bolove u želucu i to me muči i sad, dok pričam ovde s vama. Kako je dr Voja objasnio, moguć je i takozvani "tihi refluks", jaka želučana kiselina koja se ne oseća u jednjaku.

dr vojislav perisic.jpg
Youtube / RTS Ordinacija 

"Hipersekrecija koja počinje u poznim noćnim satima dovodi do bola koji budi pacijenta u dva noću, u četiri ili u šest sati ujutru", kaže lekar. 

Treba prvo pokušati sa redukcionom ishranom - isključiti jednu po jednu grupu namirnica i proveriti da li se time tegobe smanjuju. Njegova preporuka je da se, recimo, izbaci gluten i, umesto uobičajenih žitarica, u ishranu uvede heljda. 

"Ne treba očekivati brzo izlečenje - obično je potrebno barem šest meseci do godinu dana", objasnio je dr Perišić. Za "brzu" pomoć mogu se koristiti lekovi protiv kiseline - antacidi, ali ne i soda bikarbona. "Kad njeno dejstvo prođe, situacija bude još gora", upozorava. Mnogo je bolje delovati ishranom punom prirodnih antioksidanata, uz praćenje reakcija organizma. 

muskarac pije sodu bikarbonu.jpg
Shutterstock  

Od namirnica se preporučuju: meso, jaja, krompir, tikvica, rotkvica, kelj, bundeva, a od sireva feta i gauda, kao i ajdamer. Ne preporučuju se jagode, maline, ananas, banane, borovnice, brusnice, jer izazivaju gasove. Svaku namirnicu za koju se sumnja da ne odgovara konkretnom pacijentu treba isključiti na bar petnaest dana, pa na osnovu reakcije odlučiti - ako je tada stanje bolje, izbaciti tu hranu iz jelovnika narednih šest meseci.

Pacijentima sa ovakvim problemima se ne savetuje nipošto alkohol, osim piva, a i njega ne treba piti na prazan stomak, što obično i nije slučaj. 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna