Masna hrana, alkohol, ali i neki lekovi mogu da opterete jetrupa joj treba pomoći promenom životnih navika. Čak i paracetamol može da bude hepatotoksičan ako se koristi na duži rok, kao i lekovi iz grupe citostatika.

Da biste očistili jetru, savetuje se da jednom godišnje primenite prirodnu kuru pomoću zdravih napitaka.

Recept za sok od limuna i celera dala je farmaceut Hristina Milošević, u emisiji "RTS Ordinacija".

Potrebna su vam tri limuna i dobro bi bilo da budu organski, a ako ne možete da ih nabavite, obavezno ih oljuštite. Izmiksajte ih dobro u blenderu sa pet stabljika celera i jednom vezom peršuna. Kad masa bude dobro usitnjena, dodajte šest kašika vode i ostavite napitak u frižideru.

Tako spremljen, on može da stoji tri dana, a koristi se dvaput dnevno. Svaki put ga treba koristiti pola sata pre obroka.

maslacak-min.jpg
Shutterstock  

Odlična tinktura se pravi od korena maslačka koji se kupuje kao čaj. Na dve pune kašike ovog korena, treba dodati i dve kašike svežeg đumbira seckanog na sitne kockice, kao i dva manja štapića cimeta.

Izmešajte ovo u tegli, pa prelijte alkoholom od 70 odsto, tako da svi sastojci ogreznu. Najbolje je da tegla bude tamna ili je uvijte u foliju. Mešavinu treba držati na sobnoj temperaturi, ali na tamnom mestu. Posle 40 dana, procedite je i dobijenu tinkturu sipajte u bočicu s kapaljkom. 

Tinkturu za čišćenje jetre treba koristititi pola sata pre ručka i pola sata pre večere, u dozi od 20 kapi. Tretman treba praktikovati samo jednom godišnje. Ovu tinkturu ne smeju da uzimaju deca, trudnice i dojilje.

Tekst: Lepa&Srežna