Do upale sluzokože želuca - gastritisa - može doći usled neadekvatne hrane, alkohola, nesteroidnih lekova protiv upala a nikako ne treba zanemariti ni uticaj stresa. On pojačava lučenje želudačne kiseline i tako uzrokuje tegobe.

PROČITAJTE VIŠE:UBLAŽITE NADUTOST, GASOVE I GRČEVE U STOMAKU: 6 prirodnih lekova za ravan stomak bez nadimanja

Postoji i gastritis koji je uzrokovan atrofijom sluznice gde nema stvaranja viška kiseline, ali ipak najveći uzročnik gastritisa jeste helikobakter pilori bakterija. Oboljenje često ne daje nikakve simptome, a kada se oni ipak pojave, većina pacijenata, osim bola u trbuhu, gorušice i neprijatnog zadaha iz usta, oseća odvratnost prema hrani ili sitost posle samo nekoliko zalogaja. U težim slučajevima nagrižena sluzokoža želuca može i da prokrvari.

O konvecionalnoj terapiji ove bolesti zna se dosta. Međutim, u poslednje vreme sve su popularniji prirodni lekovi za lečenje gastritisa, pa vam predstavljamo neke od najdelotvornijih.

Homeopatija

Dr Ljiljana Bajić Bibić, specijalista interne medicine i homeopata, kaže da homeopatija daje odlične rezultate u lečenju gastritisa.

– Homeopatski lek pojačava odbrambene snage pacijenta i tako dovodi do izlečenja. Kod gastritisa homeopatski lek onemogućava da helikobakterija, koja je uzročnik gastritisa, deluje na sluzokožu želuca. Klasična medicina pak deluje na bakteriju, ali ona može posle određenog vremena ponovo da se razmnoži i uslovi gastritis – ističe doktorka.

Refleksologija

I tehnika refleksologije, masaže stopala, koja se sastoji se od blage i prijatne masaže precizno određenih tačaka na stopalima, ima blagotvorno dejstvo.

– Kod gastritisa pažnja se fokusira na refleksne tačke stomaka s ciljem da se podstaknu mišićna aktivnost i proizvodnja želudačnih sokova, kao i da se reguliše mišićna kontrakcija.

Pošto i stres može biti jedan od uzroka bolova u predelu stomaka, ova metoda je tu najefikasnija – objašnjava Tanja Lazarov, refleksolog.

Akupunktura

I bockanje iglicama pokazalo se kao veoma delotvorno.

– Akupunktura može da deluje na pravilnu funkciju želuca, direktno preko njegovih meridijana, praktično na sve njegove funkcije, kao i na psihosomatske uzroke koji su najčešći uzrok gastritisa – objašnjava Vesna Mićić Marinković, specijalista za anesteziju, reanimaciju i akupunkturu.

PROČITAJTE VIŠE: JEDITE OVAKO I ELIMINIŠITE GASOVE KOJI NADIMAJU STOMAK: najbolji savet za ručak u kancelariji

Japansko lečenje vodom

Japansko lečenje vodom daje rezultate kod mnogih oboljenja a posebno je delotvorno kod gastritisa. Prema japanskoj metodi, lečenje vodom treba sprovoditi 10 dana: ujutru, pre pranja zuba, treba popiti četiri čaše po 160 mililitara vode, znači ukupno 640 mililitara. Nakon toga 45 minuta ne treba ništa ni jesti ni piti. Posle toga treba doručkovati, pa naredna dva sata ne jesti ništa. Ova vrsta lečenja nema negativnih efekata i dobro je praktikovati je stalno kako bi se očuvali dobro zdravlje i kondicija.Pritom nikada ne treba piti hladnu vodu, već isključivo vruću.

Čaj za gastritis

Pomešajte 30 g kantariona, 30 g hajdučice, 50 g lanenog semena, 20 g plućnjaka, 20 g kamilice i pola kašičice kima. Dve ravne kašike ove smeše uveče prelijte sa 5 dl hladne vode i stavite u frižider, ujutro zagrejte do ključanja i tokom dana pijte ovaj čaj na prazan stomak, nezaslađen. Terapija traje četiri nedelje pa se pauzira jedna.

Simptomi gastritisa

  • podrigivanje 
  • gađenje i povraćanje 
  • nadimanje 
  • gubitak apetita i gubitak na težini 
  • neprijatan ukus u ustima posle jela

Tekst: Violeta Nedeljković

Izvor: Blic