Želudačne probleme, naročito u proleće, kada se u jelovnik uvodi dosta sezonskog voća i povrća, mnogi povezuju sa ishranom, ali lekari tvrde da su lekovi protiv bolova koji se najčešće uzimaju "na svoju ruku", jedan od glavnih uzroka akutnog gastritisa.

Najčešće obolevaju stariji pacijenti koji koriste analgetike, zbog prirodno istanjene želudačne sluznice, koja je dodatno iritirana supstancama medikamenata.

Doktor Srđan Marković, gastroenterolog KBC "Zvezdara", kaže, za "Novosti", da često korišćenje analgetika smanjuje lučenje ključne supstance u telu, koja ima ulogu zaštitnog omotača želuca. To dalje dovodi do pojave različitih tegoba.

- Akutni gastritis ima izražene simptome, kao što je iznenadan i oštar bol u stomaku, koji pacijenta odmah dovodi lekaru. Simptomi hronične bolesti nisu primetni i bolovi se karakterišu kao "tupi" i dugotrajni - kaže dr Srđan Marković.

Osim lekova, prekomerna upotreba alkohola, koji iritira i nagriza želudac, takođe može da bude uzrok gastritisa. Jaki stresovi usled velikih operacija, povreda, teških opekotina ili infekcija, neki su od dodatnih "okidača" za ovu bolest.

- Često i helikobakter pilori može da izazove problem. Ali nemaju svi pacijenti sa ovom bakterijom, istovremeno i problem sa gastritisom. Veruje se da osetljivost može da se nasledi, ali i da bude uzrokovana odabirom životnog stila, kao što su pušenje i dijetetski režim - kaže dr Marković.

Ako se ne leči, akutni gastritis kasnije može da dovede do čireva i krvarenja u želucu. Zbog toga je potrebna detaljna i blagovremena dijagnostika.

- Ukoliko test okultne krvi u stolici (FOBT) utvrdi postojanje krvi, potrebno je uraditi gornju i donju endoskopiju. Gornja endoskopija podrazumeva tanku cev sa malom kamerom, koja se kroz usta umeće u želudac. Na taj način istovremeno može da se uradi biopsija i proveri da li postoji upala - kaže dr Marković.

Lečenje gastritisa zavisi od specifičnog uzroka koji je izazvao problem. Akutni gastritis uzrokovan nesteroidnim antiinflamatornim lekovima ili alkoholom, može da se ublaži i samim prestankom upotrebe tih supstanci.

- Za lečenje helikobakter pilori u digestivnom traktu, lekar može da preporuči kombinaciju antibiotika, kao što su klaritromicin, amoksicilin i limetronidazol, u trajanju od 14 dana. Uz antibiotik je obavezan probiotski preparat. Inhibitori protonske pumpe smanjuju kiselinu, tako što utiču na ćelije koje je proizvode - kaže naš sagovornik.

U terapiji mogu da se koriste i blokatori kiselina, koji smanjuju količinu kiseline koja se oslobađa u digestivnom traktu.

- Antacidi neutrališu postojeću želudačnu kiselinu i brzo ublažavaju bolove. Nuspojave mogu uključivati zatvor ili dijareju, u zavisnosti od glavnih sastojaka leka - kaže dr Marković.

Izbor namirnica, kao što su brokoli, celer, jabuka, bobice, maslinovo ulje, med i biljni čajevi, može da ublaži simptome i pripremi organizam za eliminisanje bakterije helikobakter pilori. Ipak, ove mere same po sebi, ne mogu da izleče akutni gastritis, zaključuje naš sagovornik.

Bez kafe i alkohola

Pravilna ishrana ne može da izleči gastritis koji je nastao, ali pogrešan odabir namirnica svakako može da ga pogorša, kaže dr Marković.

- Dok bolest traje, ne treba konzumirati kafu, mentu, zeleni i crni čaj, sokove od narandže i grejpa, alkoholna pića, mlečne namirnice od punomasnog mleka, jake ili začinske sireve, proizvode od paradajza, čokoladu i začinjenu hranu, poput ljutih papričica, muskatnog oraščića i crnog bibera. Treba jesti pet do šest malih obroka dnevno, jer to može da smanji uticaj želudačnih kiselina.

Tekst: A. Vasić

Izvor: Novosti