Rano otkriće patoloških stanja u organizmu često je ključ za ublažavanje pa i izlečenje mnogih bolesti. Neke od njih je teško prepoznati na vreme, a naučnici sada tvrde da su našli način za rano otkrivanje rizika od aneurizme aorte.

U pitanju je jednostavan kućni test koji može da skrene pažnju na opasno oboljenje krvnih sudova. Potrebno je da ispružite ruku, uspravite dlan tako da su prsti okrenuti naviše, a zatim da palcem preklopite dlan. Ako palac prelazi čitav dlan i čak i viri sa druge strane, to može biti znak da je aorta sklona aneurizmi.

Reč je o testu koji su razvili naučnici u bolnici Jejl Nju Hevn, na Institutu za aortu, na čelu sa dr Džonom Elefteriadesom. Oni su ga već duže vreme koristili u praksi, a su ga pre godinu dana i verifikovali kliničkim studijama. Prema njihovom objašnjenju, sposobnost pacijenta da na ovakav način pomera palac ruke pokazuje da ima građu kostiju i zglobova veoma tipičnu za bolesti vezivnog tkiva, uključujući i aneurizme.

test aneurizme aorte palac
Youtube / CBS New York 

Po rečima dr Elefteriadesa, veoma je važno prepoznati aneurizmu pre pucanja, jer se time spasavaju brojni životi. Podsetimo, pre samo nekoliko dana je od pucanja aneurizme auorte preminuo i naš poznati pevač Igor Starović.

Izvor: Lepa&Srećna