Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJVAŽNIJE O MAJMUNSKIM BOGINJAMA: Simptomi, način zaraze i tok bolesti

Autor Jasmina Glišić

Sve nas više zabrinjava pojava majmunskih boginja u Evropi, evo koji su simptomi i kako se prenose...

 pregled lekar slavica maris Izvor: Profimedia, Youtube / K1

Majmunske boginje su slične virusu velikih boginja, samo što je klinička slika ove bolesti mnogo blaža, a smrtnost daleko niža. Ovo je virusna zoonoza - dakle, prenosi se sa životinja na ljude.

Bolest se endemski javlja u zemljama Centralne i Zapadne Afrike, ali se u poslednjih nekoliko nedelja pojavilo i više slučajeva u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu i Španiji. U Srbiji ona još nije registrovana, izjavila je epidemiološkinja dr Slavica Maris, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, u razgovoru za emisiju Jutro na TV Prva.

Prvi sipmtomi su povišena temperatura, intenzivna glavobolja, bolovi u mišićima i krstima i opšta slabost, manjak energije, a zatim budu i uvećane limfne žlezde.

U drugom stadijumu, jedan do tri dana kasnije, javlja se i ospa i to raznolika. Prvo se javljaju one zaravnjene sa nivoom kože, ali one mogu biti i iznad tog nivoa, mehurići mogu biti ispunjeni bistrom ili žućkastom tečnošću, a oni prelaze u kraste koje na kraju otpadnu.

Možda će vas zanimati

Ospe se javljaju na licu, na genitalnim regijama i rukama i nogama, a može ih biti od nekoliko do nekoliko hiljada.

Virus se dobija direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom, ali i preko nedavno kontaminiranih predmeta. Konzumiranje termički nedovoljno obrađenog mesa takođe može biti faktor rizika. Virus se može preneti i putem respiratornih kapljica, pod uslovom da je kontakt duže trajao.

Bolest traje od dve do četiri nedelje i do oporavka dolazi spontano, ali infekcija može da oslabi imuni sistem i da pacijent oboli od upale pluća, sepse ili upale mozga.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lola

Zaboravilo ste da treba i maska kao preventiva?!! Hahahaha Majmunske boginje?? Sta jos da se izmisli da se narod satera u zemlju??

Najnovije