PevačIgor Starović (55) preminuo je od posledica aneurizme, a ovo opasno proširenje aorte se sve češće javlja kod mlađih osoba. Nekad je bilo karakteristično samo za muškarce bliže osmoj deceniji, a lekari upozoravaju da i žene pate od ovog oboljenja.

Aorta je najveći krvni sud u telu i, zahvaljujući njoj, dragocena tečnost stiže do trbušnih organa, mozga, ruku i nogu. Kada dođe do aneurizme, ovaj krvni sud se najčešće širi u delu u stomaku (abdominalna aorta) i to pri samom završetku.

Njen normalan prečnik iznosi oko 2 centimetra, a može da se uveća čak i trostruko. To se ne događa "preko noći", već se aneurizma razvija polako, kako zid krvnog suda stari i biva sve tanji.

Ovaj proces zavisi od genetskih faktora, ali i životnih navika - faktori rizika su pušenje, visok pritisak i oboljenja pluća. Kada dođe do pucanja aorte, ono najčešće ima fatalni ishod.

Ako je aneurizma arterije izazvana aterosklerozom, što je najčešči slučaj, prvi simptomi biće povišen pritisak, ako i visok nivo holesterola i lipida u krvi.

Osim lekova za ove tegobe i promene životnih navika, pri lečenju se pribegava i operativnim zahvatima ako lekar proceni da je rizik operacije manji od rizika pucanja arterije.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna