Da li ste često preumorni ma koliko da spavate? Nemate snage, nemate ni energije ni volje za mnoge stvari? Možda je vaše telo biološki mnogo starije nego što vam piše u krštenici a to možete lako da proverite. Potrebno je da izvedete samo jedan mali test, koji se lako može napraviti kod kuće. Njime ćete proveriti i stanje svojih krvnih sudova.

Važno je da budete u laganoj, komotnoj odeći, kao i da ovu probu ne radite odmah posle obroka.

Sačekajte par sati posle jela, da želudac ne bude pun, obucite trenerku, izujte papuče ili patike i polako se savijajte u struku pokušavajući da dohvatite prste na nogama.

Trudite se da pri tome ne savijajte kolena. Ako možete da, bez ikakvih problema, pipnete nožne prste pa čak možda i da spustite dlanove na pod ispred stopala, vaša biološka starost ne prelazi 25 godina.

Ako uspevate da dotaknete samo gornje delove stopala, a osećate napetost u kolenima i potrebu da ih savijete, imate "biološki" između 25 i 38 godina.

Međutim, ako stopala možete da dotaknete samo ako savijete kolena i želite da se što pre izvučete iz ovog položaja, imate približno 50 godina.

Ako uopšte ne možete da spustite šake blizu stopala, već samo savijate kolena pokušavajući da to uradite, sigurno je vaša biološka starost veća od 50 godina.

bioloska starost kako se meri kod kuce
Shutterstock  

Izvor: Lepa&Srećna