Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KARDIOLOZI UPOZORAVAJU: Ako vam se ovo dešava tokom noći, ugroženo vam je zdravlje srca

Autor Marija Milenković

Postoji niz faktora koji doprinose zdravlju srca. Ako vodimo računa o ishrani, fizički smo aktivni, moramo da obratimo pažnju i na ono vreme kada spavamo.

 Biljni čaj stvara nesanicu Izvor: Shutterstock

Kardiovaskularna oboljenja su vodeći uzrok smrti i muškaraca i žena. Srčani udar nekoga pogodi otprilike svake 43 sekunde, a već smo dobro upoznati sa faktorima rizika kao što su životna dob, genetika, nezdrava ishrana.. Međutim, lekari upozoravaju na važnost kvalitetnog sna i ukazuju na jednu naviku koja je posebno štetna. 

"Ako vam treba dosta vremena da se uspavate i često se budite tokom noći, zdravlje vašeg srca može biti ugroženo. U tim slučajevima pritisak će da raste što može dovesti do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti", tvrdi kardiolog Kejti Tomaško.

Pročitajte i ovo

Naučne studije su takođe pokazale da je nesanica — poremećaj spavanja koji otežava zaspavanje ili spavanje — povezana sa brojnim kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju, koronarnu bolest srca i srčanu insuficijenciju. Istraživanje je obuhvatilo 1.082 pacijenta koji su imali srčani udar. Na početku studije, 45 odsto pacijenata je imalo nesanicu, a 24 odsto je reklo da je koristilo lek za spavanje. 

Kada se uporede pacijenti koji su imali nesanicu sa onima koji nisu, utvrđeno je da je kvalitet sna značajno povezan sa ponovljenim srčanim događajima - čak i nakon što se uzmu u obzir kardiovaskularni faktori rizika.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije