Čišćenje lica veoma je važno kako bi ono izgledalo sveže i lepo, ali ne odgovara svima isti tretman.

Zbog toga bi sledeći saveti mogli da vam pomognu da vaša koža lica bude lepša i zadovoljnija.

1. Odabir pravog gela za umivanje

Ako koristite gel za umivanje, on treba da bude prilagođen vašem tipu kože (masna, suva ili normalna) i da ima odgovarajuću pH vrednost. Preporuka stručnjaka je da koristite gel ili penu za čišćenje masne kože, a kremastije teksture za suvu kožu. Sapun izbegavajte jer previše isušuje, a ni sredstva s alkoholom nisu pogodna za osetljivu kožu.

2. Nemojte da preterujete s umivanjem

Lice treba prati dva puta dnevno. Ujutru čim se probudite, da isperete prljavštinu i bakterije koje se na koži skupe za vreme spavanja, a uveče kako biste skinuli šminku i bakterije koje su se nakupile tokom dana.

3. Čist peškir

Peškir je potrebno menjati svaki dan, ili čak nakon svakog umivanja. Prljav peškir će samo pogoršati stanje, i prljavštinu i bakterije će vratiti na lice u još goroj varijanti.

4. Idealno je umivati se mlakom vodom

Ukoliko želite da vaša koža bude postojano hidrirana, lice umivajte mlakom vodom. Hladna voda smanjuje pore i onemogućuje izlučivanje viška sebuma, dok vruća voća uzrokuje upalu i može pogoršati akne.

5. Preterani piling može naštetiti licu

Mnoge žene često preteruju s pilingom i na taj način previše ribaju kožu. Budite nežni prema koži i pri odabiru pilinga birajte one koji imaju blaže teksture koje neće dodatno nadražiti i oštetiti vašu kožu.

6. Pazite da dobro isperete preparate za negu

Ukoliko lice nakon nanošenja gela ne isperete do kraja, to će ga dodatno isušiti.

7. Čiste ruke

Iako se podrazumeva, bitno je naglasiti da ruke moraju biti čiste. Pre umivanja i čišćenja lica dobro operite ruke jer ćete u protivnom licu naneti dodatnu štetu.

Izvor: Lepa&Srećna