Zvezda Evrovizije Damijano Dejvi, koji je sa grupom Moneskin dostigao svetsku slavu, uputio je dirljivu podršku svojoj devojci Đorđi Soleri koja se suočila sa teškim zdravstvenim problemima.

Đorđa je izazvala pravu buru svojom novom knjigom, intervjuima koji je prate i objavama na društvenim mrežama. Ona je i influenserka i aktivistkinja koja se bori da vulvodinija - bude priznata kao bolest od strane italijanskih zdravstvenih vlasti. U njenom slučaju, ovaj hroničan bol u predelu vagine, izazvala je endometrioza.

Damijanova devojka je konačno operisana, a nedavno je svoje iskustvo podelila sa obožavaocima na Instagramu. "Kažu da je endometrioza tiha, ali u mom slučaju, to nije bila. Naprotiv, želela sam da vrištim, desetinama puta kad sam se vratila od lekara koji su mi rekli da sam savršeno zdrava.

A ja sam želela da vrištim od bolova, toliko jakih da bih pala u nesvest. Kad sam dobila prvu menstruaciju u 14. godini, svi su bili puni nade, ali ja sam ubrzo shvatila da se telo okreće protiv mene. Koliko puta sam želela da vrištim i prečesto odlazila u hitnu pomoć. Koliko puta sam čula da preterujem, da dramim, da sam hipohondar, da imam nizak prag bola.

Zato sam ostala nema dugih 11 godina, stalno uz osećaj da nisam kako treba, osećaj od kojeg mi je bilo muka skoro isto toliko koliko od bola.

A bol me je stezao kao neki pojas od trnja, čak i kad nisam imala menstruaciju, bolelo me je kad vršim nuždu, i malu i veliku, kad imam seksualni odnos.

Zbog svega toga obećala sam sebi, toj zbunjenoj devojci, da nikad više neću da ćutim o tome, da ću neprekidno da o tome govorim, makar i po cenu da se ponavljam, da budem dosadna. Obećala sam da ću pokušati da otkrijem suštinu tog bola koji obično dolazi bez ikakvog smisla i pomoći da drugi izbegnu ovu noćnu moru.

Pre godinu dana, dobila sam dijagnozu endometrioze i adenomioze. Pet meseci kasnije, završila sam pod nožem, nadajući se da ću moći da počnem život bez bola. Imala sam sreće (ne bude uvek tako). Operacija je, u velikoj meri, smanjila bolne simptome. Međutim, do danas nema konačnog leka, a dijagnoze se postavljaju sa zakašnjenjem od sedam do deset godina, mada od endometrioze oboli svaka deseta žena."

Džordžijini napori daju sve veće rezultate. Kada je početkom ovog maja bila na konferenciju za štampu u parlamentu, a pre toga se srela na Katoličkom univerzitetu u Rimu sa 250 studenata, Damijano je bio uz nju. "Ja sam ovde kao saveznik, kao prijatelj i kao pratilac", izjavio je pobednik prošlogodišnje Evrovizije, uvek spreman da podrži svoju devojku. Sada će joj vetar u leđa biti i njegova najnovija objava na Instagramu, gde ga prati više od pet miliona ljudi.

Instagram / gorgiasoleri_ Posle strašnog iskustva sa endometriozom, devojka Damijana Dejvija se bori za veću pažnju javnosti i lekara prema ovoj bolesti.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna