Sve češće se govori o neophodnosti uzimanja suplemenata vitamina D, naročito tokom zime, budući da tada provodimo više vremena u zatvorenom prostoru.

Zbog manje izloženosti sunčevoj svetlosti, organizam nije u stanju da sintetiše dovoljno ovog vitamina, neophodnog za zdravlje kostiju, zuba i mišića. Njegova važnost za održanje imuniteta podstakla je lekare da insistiraju na uzimanju suplemenata. Međutim, mnogi se pitaju kada je bolje uzimati ovaj važan vitamin - ujutru ili uveče?

Postoje indicije da vitamin D utiče na kvalitet sna, pa se na osnovu toga zaključuje da ga je možda bolje uzimati uveče. Međutim, ima i nekoliko izveštaja o lošem dejstvu, što se tumači potencijalnim konfliktnim uticajem sa produkcijom melatonina. Za sada, više lekara će preporučiti da vitamin D pijete ujutru, najviše zato što je tako ljudima lakše i ređe će se dogoditi da ga zaborave.

Još jedan važan element utiče na ovu preporuku. Apsopcija ovog vitamina je najbolja uz obilniji obrok, u kojem ima dovoljno zdravih masti, a to je - po pravilu - doručak. Uveče se ne savetuje da toliko jedete, a ako ipak želite da vitamin D uzimate u večernjim satima, onda neka to bude uz neki slastan zalogaj ili bar malo orašastih plodova.

Izvor: Lepa&Srećna