Naučnici tvrde da vitamin D utiče na brojne funkcije u ljudskom organizmu, od ublažavanja respiratornih infekcija i povećanja plodnosti, do smanjenja rizika od raka dojki, pa čak i ublažavanja simptoma multiple skleroze. Kada imamo deficit ovog vitamina, budimo se umorni, bezvoljni i ne osećamo se poletno ni posle višesatnog sna.

Vitamin D, poznat je i kao "vitamin sunca, pa ga tokom zimskih meseci možemo uneti samo putem suplemenata. U želji da ojačamo imunitet što više, često zanemarimo preporučenu dozu, a to takođe ne prija organizmu. Prekomerna suplementacija vitaminom D može biti štetna i treba je izbegavati, a postoji i niz znakova upozorenja koji ukazuju na to. Lekari tvrde da uzimanje previše vitamina D tokom dužeg vremenskog perioda može prouzrokovati nakupljanje previše kalcijuma u ​​telu što može oslabiti kosti i oštetiti bubrege i srce.

 Ako prekoračite gornju granicu možete imati osećaj mučnine, povraćanje, slabost mišića i gubitak apetita.

"Hipervitaminoza D, je retko, ali potencijalno ozbiljno stanje koje se javlja kada imate prevelike količine vitamina D u svom telu. Toksičnost vitamina D obično je uzrokovana velikim dozama suplemenata vitamina D - ne dijetom ili izlaganjem suncu. To je zato što organizam prirodno reguliše količinu vitamina D proizvedenog izlaganjem suncu, a čak ni obogaćena hrana ne sadrži velike količine vitamina D", poručuju iz klinike "Majo"

Lekarti tvrde da je gavna posledica toksičnosti vitamina D nakupljanje kalcijuma u ​​krvi (hiperkalcemija), što može izazvati mučninu i povraćanje, slabost i često mokrenje.

"Ne uzimajte veće doze vitamina D od preporučenih bez prethodnog razgovora sa svojim lekarom", savetuju stručnjaci.

Izvor: Lepa&Srećna