Mesecima se već piše ovitaminu D kao o najboljem suplementu za jačanje imuniteta, a neophodan je i za održanje zdravlja kostiju.

Naime, zahvaljujući njemu, bolje se apsorbuje kalcijum iz hrane, kao i iz suplemenata, pa tako kosti postaju čvršće. Međutim, u ovom procesu je neophodan i vitamin K2, jer je upravo on okidač za protein pod imenom osteokalcin, koji pomaže u akumulaciji kalcijuma u kostima.

Sa druge strane, kalcijum može biti i vrlo opasan na drugim mestima u organizmu, na primer, u arterijskom plaku koji se taloži i dovodi do zakrečenja krvnih sudova. I tu je vitamin K2 od velike pomoći, jer pomaže da se izvuče kalcijum iz mekih tkiva, pa arterije postaju mekše. Sve ovo ne znači da je vitamin D štetan ako ga uzimate bez vitamina K2 niti da će od njega biti zakrečene arterije.

Istraživači se ovim pitanjima tek bave, ali je dokazano da ovaj suplement utiče na zdravlje arterija svih koji uzimaju suplemente kalcijuma. A pošto njegov nivo u organizmu podiže i vitamin D, bilo bi pametno i uz njega uzimati K2.

Izvor: Lepa&Srećna