Oko 70 odsto ljudi ne jede dovoljno voća, 90 odsto ne pije dovoljno vode, a žene su nam konstantno iscrpljene, što posebno dolazi do izražaja na početku proleća. Ovim rečima dr Petar Borović objašnjava tegobe prolećnog umora, koji nas najviše muči kad se menjaju dnevne temperature.

"Nagle promene su veliki stres!", rekao je dr Borović u emisiji Jutro na TV Prva. "Na osnovu tih temperatura, telo stalno dobija nove zahteve - proširi krvne sudove, kad je toplo, suzi ih ponovo čim je hladno. Ako se protiv svega toga borimo još i kafom, samo povećavamo probleme." Prema njegovim rečima, kofein je vrsta droge, a čak utiče i na veličinu grudi.

"Kad devojke ne bi od najranijih dana pile kafu i bezalkoholne napitke s kofeinom, grudi naših žena bi bile za oko 20 odsto veće", kaže dr Petar. "Kofein izaziva dehidrataciju, dovodi do stvaranja displazija u grudima. Treba izbegavati i čaj koji sadrži čak više kofeina nego kafa, a poželjni su biljni čajevi, od kamilice, hibiskusa, šipka."

On savetuje da se žene organizuju tako da budu centar sveta i da zapamte da je i naš  nervni sistem pod jakim pritiskom od promene vremena. "Žena treba da jedan dan nedeljno posveti samo sebi, da ode na masažu - ne jaku, već onu relaksacionu od koje se zaspi na maserskom stolu", kaže doktor. "Treba da se opusti uz knjigu, uz muziku svoje mladosti, a muškarac treba da joj pokaže pažnju, kaže joj da je voli i donese cveće", podseća doktor. 

Izvor: Lepa&Srećna