Jedan broj pacijenata ima ozbiljne posledice korone, pre svega u vidu oštećenja pluća i srca. Imaju jake aritmije i izražene tahikardije, a naročito ih plaši dispnea - tegobe zbog kojih ne mogu da se popnu ni na prvi sprat bez napora.

Ovim rečima opisuju tegobe postkovidadr Marija Zdravković, direktorka bolnice Bežanijska kosa, na kojoj je pregledano, kako kaže, više od 61.000 pacijenata. "Donosimo  odluku da li će se oni lečiti kod kuće ili u bolnici", objasnila je doktorka u emisiji Jutro na TV Prva. "Nekad nema ni oštećenja pluća ni srca, ali bolovanje ostavlja posledeice. Korona se lečila od dve do četiri nedelje, a svako sa imalo ozbiljnijom formom nije mogao da bude aktivan. To znači da ispadnete iz kondicije a ulazak u nju je osetljiva stvar", opisuje dr Zdravković.

Prema njenim rečima, ako imate tegobe, javite se lekaru koji će proceniti i napraviti prvi pregled i odrediti da li treba da odete kod pulmologa i kardiologa. Na Bežanijskoj kosi imaju veliko iskustvo i ogroman broj lečenih pacijenata sa postkovidom. Zato su  sad otvorili i posebne termine za domove zdravlja za najurgentnije pacijente za koje lekari iz doma zdravlja procene da imaju postkovid sindrom.

Koliko često postkovid ostavlja posledice na srce i srčanu maramicu?

Tegobe su, najčešće, prolazne, ali to ne znači da kratko traju. Mogu da se javljaju čak i šest meseci nakon izlečenja korone. "Dešava se da fokalni miokarditis ne vidimo ni na ultrazvuku srca bez obzira na to koliko je ovo sofisticirana metoda dijagnostike", kaže dr Marija.

"Ipak, pacijenti se žale da se zamaraju i osećaju bol a onda  se radi kardiomagnentna rezonanca. Ovaj pregled je sad moguć u bolnici "Bežanijska kosa i KBC Srbije. Skoro smo imali slučaj mlade žene trudnice iz Kragujevca i upravo smo joj otkrili miokarditis na magnetnoj rezonanci srca", objasnila je dr Zdravković.

Izvor: Lepa&Srećna