U prijemno-trijažnu ambulantu sada dolaze pacijenti sa mnogo težom kliničkom slikom, sa mnogo uznapredovalim pneumonijama koje zahtevaju odmah stavljanje na kiseonik, navodi za RTS direktorka KBC "Bežanijska" kosa dr Marija Zdravković. Dodaje da 95 do 99 procenata kako ulazi u bolnicu zahteva kiseonik istog trenutka.

Dr Zdravković je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a 6. decembra 2020. godine, navela da je u toj ustanovi trenutno smešteno 300 kovid pacijenata, od kojih je 40 na Intezivnoj nezi.

"I to su najteži pacijenti na različitim modalitetima ventilancije sa visokim kisioničnim pritiscima. Starosna strukturaje šarolika i ona varira. U ovom trenutku nemamo toliko mlade pacijente, uglavnom je prosek 62 godine i uglavnom su godine života faktor komplikacija bolesti", objašnjava Zdravkovićeva.

Gošća Jutarnjeg dnevnika ocenjuje da sada imamo pacijente sa mnogo težom kliničkom slikom.

"Pacijenti koji dolaze u prijemno-trijažnu ambulantu dolaze sa mnogo težom kliničkom slikom, sa mnogo uznapredovalim pneumonijama koje zahtevaju odmah stavljanje na kiseonik. Sada 95 do 99 procenata kako ulazi u bolnicu zahteva kiseonik istog trenutka", navodi direktorka KBC "Bežanijska kosa".

Ona apeluje na građane da se ne leče kući na svoju ruku, jer, kako kaže, ova bolest je specifična i zahteva posebnu terapiju.

"To je najveća greška koja može da se uradi. Ovakva bolest je specifična, nikada nije postojala, zahteva posebnu terapiju, ima svoje faze. Pre svega je važno proceniti fazu u kojoj se pacijent nalazi i dati mu terapiju. Velika je greška ako se u jednoj fazi bolesti da terapija koja se daje u drugoj fazi. Dakle to samo profesionalci koji su jako iskusni u lečenju pacijenata mogu dobro da odrede", objašnjava Zdravkovićeva.

Sve što nije od vitalnog značaja, molim vas, nemojte kontaktirati u naredne dve nedelje.

 Na pitanje da li se već primećuje rezultat mera koje su pooštrene, gošća Jutarnjeg dnevnika odgovara:

"Diskretno se primećuje, ne tako značajno kao što bi mi voleli, ali nismo ni dali dovoljno prostora da se primeti. Vrlo je bitno što su uvedene sve te mere, ali je još bitnije da i dalje kažemo ma koliko to delovalo dosadno i na neki način opterećujuće. Mere za sebe ne znače ništa, ljudi su ti koji moraju te mere da prihvate, da ih sprovode i da budu dosledni jer svi mi vidimo da je vaj virus izuzetno zarazan", objašnjava Zdravkovićeva.

Ističe da je jako bitno skratiti kontakte na minimum jer se, kako kaže, danas odlučuje tok bolesti i naših života u narednih šest meseci.

"Bitno je da sečemo kontakte na minimum zbog toga što se mi sada nalazimo da kažem u poslednjoj četvrtini te utakmice i jako je bitno da dobijemo ovu igru. Sve što nije od vitalnog značaja, molim vas, nemojte kontaktirati u naredne dve nedelje. Danas se odlučuje tok te bolesti i uopšte organizacija i naši životi u narednih šest meseci", poručila je direktorka KBC "Bežanijska kosa".

Izvor: RTS