Svakoga dana se na stotine hiljada ljudi zarazi omikron sojem korona virusa, a zastrašujuće vesti stižu iz sveta.

Naime, neki pokušavaju da se namerno inficiraju, kako bi već početkom godine "preboleli" koronu i mogli da se, nakon bolovanja, posvete maksimalno svom biznisu. Takvu vest je prošle nedelje objavio ABC u Australiji, što sada izaziva brojne reakcije i upozorenja lekara.

"To vam je kao kad biste krenuli u vodu, da naučite da plivate, a pritom ne znate da li u njoj ima krokodila ili ne", upozorio je Stjuart Turvil, profesor imunovirologije na Institutu Kirbi", u Sidneju. "Ne zna se šta je opasnije - da li da vam se infekcija raširi mnogo ozbiljnije nego što ste očekivali ili da dobijete dugačak kovid koji će vas prikovati za postelju mnogo duže", zaključio je profesor.

Prema rečima epidemiološkinje Gven Marfi, nikada ne možete biti sigurni kako će vaše telo da reaguje na neki novi patogen. Baš kao što smo se i sami uverili više puta, neka infekciija može da prođe skoro bez simptoma kod jedne osobe, a da drugoj promeni pa čak i ugrozi život. "Ne samo da rizikujete svoje zdravlje, već možete izložiti i svoju porodicu ili prijatelje infekciji", objašnjava dr Marfi.

Na kraju, za sada nema uopšte dokaza da će oni koji su preležali omikron virus biti otporni na neke eventualne buduće sojeve, a već su se pojavili i slučajevi ponovljene infekcije ovim sojem.

Izvor: Lepa&Srećna