Kod velikog broja ljudi koji su bili zaraženi korona virusom, dolazi do pojave postkovida. Neka istraživanja u svetu pokazuju da je takvih čak i do 50 odsto.

Dr Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa" kaže da su vežbe disanja najvažnije za smanjenje takozvanog štetnog dejstva simpatičkog nervnog sistema, koji je nadražen u koroni. "Svako ko je imao koronu povremeno dobija napade nervoze za koje ne zna zašto nastupaju, ne može da spava, ima gubitak koncentracije, ne može da završi neke lake radne obaveze... To je sve posledica dejstva i na centralni nervni sistem" kazala je dr Zdravković za Kurir.

Autonomni nervni sistem, koji upravlja našim organima a koji ne možemo da kontrolišemo, između ostalog upravlja i doticanjem krvi u srčani mišić, zbog čega je bitno duboko disanje.

"Udahne se brzo i dah zadržimo tri do pet sekundi i onda polako izdahnemo, tako polako kao da duvamo u sveću, a ne želimo da je ugasimo odjednom", objasnila je dr Zdravković i dodaje da neko ko je tek preležao kovid ne može tri sekunde da zadrži dah.

"Posle kovida ni slučajno ne sme da bude fizičkog napora, nema odlazaka u teretanu. Svi se uglavnom ugoje tokom kovida, pa hoće da idu na silu, a onda može da dođe do ozbiljnih komplikacija. Znači, morate postepeno da ulazite u fizičku aktivnost, postepeno šetate i uzimate niz suplemenata  koje vam lekar preporuči", naglašava dr Zdravković.

Izvor: Lepa&Srećna