Za razliku od dijabetesa tipa 1, onima koji su oboleli od tipa 2 može pomoći zdrava ishrana. Kada je u pitanju ovaj tip dijabetesa kontrola šećera u krvi je veoma visoko na listi prioriteta. Ako su vrednosti preko gornje granice, mogu nastati brojne zdravstvene komplikacije. Razlog zašto pacijenti s dijabetesom imaju povišen nivo glukoze u krvi proizilazi iz problema sa proizvodnjom insulina.

Ljudi sa dijabetesom tipa 2 ili ga ne proizvode dovoljno ili njihov insulin nije efikasan. Dobra vest je da vrednosti šećera može da snizi napitak čiji ukus nalikuje ukusu meda. Britanski lekar Tim Bond savetuje da osobe koje imaju ovaj tip dijebetesa svakodnevno piju čaj od kamilice.

"Čaj od kamilice može smanjiti glukozu u krvi zato što ima pozitivan uticaj na metabolizam insulina. Istraživanja su pokazala da čaj od kamilice smanjuje prosečan tromesečni šećer i insulinsku rezistenciju", tvrdi doktor i objašnjava da do insulinske rezistencije dolazi kada ćelije u mišićima, mastima i jetri ne reaguju dobro na insulin, i ne mogu da preuzmu glukozu iz krvi.

"Rezistencija na insulin izaziva porast glukoze u krvi, tako da je smanjenje insulinske rezistencije korisno za snižavanje glukoze u krvi“, primetio je stručnjak.

"Čaj od kamilice takođe može da snizi nivo šećera u krvi povećanjem upotrebe glukoze u mišićima", dodao je stručnjak i otkrio koju količnu čaja od kamilice treba piti da bi se snizio šećer u krvi.

"Tri grama čaja od kamilice u 150 mililitara vruće unosite tri puta na dan", rekao je doktor.

Izvor: Lepa&Srećna