Problemi sa jetrom su često uzrokovani alkoholom, ali masna jetra može biti izazvana i drugim uzrocima, kod ljudi koji uopšte ne piju.

Pored genetske predispozicije, opasni su i gojaznost, ali i nagli gubitak kilograma kada velika količina masnoća stiže u jetru. Rizik predstavljaju i visok holesterol, dijabetes i visok krvni pritisak. Treba redovno kontrolisati i masnoće u krvi i pratiti moguće nuspojave upotrebe nekih lekova.

U ranoj fazi, masnu jetru nije lako otkriti. Najčešće se utvrdi da pacijent pati od ovog stanja tek kad se obavi testiranje, a isključe neka druga oboljenja jetre poput hepatitisa. Ultrazvuk stomaka, takođe, može da bude dobro dijagnostičko sredstvo.

Bez obzira na to koji je uzrok problema, eventualna konzumacija alkohola će ga značajno povećati. Četvrti stepen masne jetre je ciroza a nakon toga mogući izlaz je još samo transplantacija. 

Znak da je pacijentu hitno potrebna pomoć je žutilo koje se primećuje u očima, na delu beonjače kao i promena boje kože na licu - ten, takođe, postaje žućkast. Ponekad se i na jeziku mogu videti promene u vidu sitnih "pukotina", takozvanih fisura.

Prvo što osoba može da uradi za svoju jetru jeste da hitno promeni način života. Uz vežbanje koje treba da traje barem 150 minuta zbirno u nedelji dana, preporučuje se prelazak na mediteransku dijetu. Ona uključuje povrće, ribu, voće, orašaste plodove, maslinovo ulje i vrlo malo mesa.

Alkohol je zabranjen, a od napitaka su dozvoljeni čaj i kafa. 

Izvor: Lepa&Srećna