Rak pankreasa često nema nikakve simptome u ranoj fazi, tako da je teško razlikovati ovu opaku bolest od drugih zdravstvenih problema.

Prema navodima britanskog Udruženja za borbu protiv karcinoma pankreasa, tegobe kao što su nadimanje, podrigivanje i gasovi mogu biti potencijalni znaci, baš kao i osećaj sitosti brzo posle jela. Razlog tome je uloga pankreasa u varenju hrane, pa se pacijenti često žale da imaju ovakve tegobe.

Maligni tumor pankreasa izaziva i nakupljanje tečnosti u trbušnoj duplji, pa se može dogoditi da stomak znatno da otiče. Ukoliko pacijent oseća i bol u stomaku ili leđima, izgubi na težini ili dobije žutu boju lica, sve to može da ukazuje na ovu opasnu bolest.

Ovaj bol opisuju kao tup i neprijatan, počinje u stomaku i širi se ka leđima. Pogoršava se kad pacijent legne, lakši je dok sedi a može i da bude jači posle obroka. Lekari upozoravaju da su faktori rizika pušenje, gojaznost i konzumiranje alkohola.

Savetuje se ishrana bogata voćem, povrćem i integralnim žitaricama, izbegavanje crvenog mesa i mesnih prerađevina i pića sa dosta šećera.

Izvor: Lepa&Srećna