Ne prođe dan a da se ne zapanjimo nekim novim, bizarnim trendom koji se širi društvenim mrežama.

Međutim, isto toliko često se dešava i da se prošire lažne vesti, naročito po TikToku, na kojem često savete i ideje objavljuju mladi, obično nesvesni posledica do kojih neki postupci mogu da dovedu.

Upravo takav niz objava je doveo do lažne vesti kako je izvesni tiktoker Lazar Filipović, navodno, kriv što je neka devojka iz Srbije završila u bolnici. U vestima se navodi kako on savetuje "prskanje omekšivača po koži i odeći", a mlada Srpkinja je, piše se, poslušavši njega, dobila osip po celom telu. Uz vest čak ide i slika te navodne, unesrećene devojke koja je "prskala omekšivač po sebi".

Međutim, na fotografiji zapravo izvesna Šona Kempbel, a objavio ju je britanski magazin San još 2019. godine. Zaštićena je autorskim pravima jedne agencije, pa je ne možemo ovde prikazati. Uglavnom, Šona pati od osipa čije izbijanje nije sasvim objašnjeno, ali lekari pretpostavljaju da je osetljiva na neki deterdžent za pranje veša.

Ništa novo, naravno, ali je kod nje alergija bila toliko jaka da su joj čak oticale i usne i drugi delovi tela, pa je tako dospela u novine.

Neko je povezao Šonine slike sa pričom pomenutog tiktokera Lazara i iskoristio ih da okleveta momka, objavivši to na TikToku. Nalog na kojem je objavljen video sa lažnom vešću je već ugašen. Sam Lazar je, zapravo, rekao da on prska odeću rastvorom vode i omekšivača, i to po spoljašnjim delovima - na primer, po reverima i kapi, što možete i sami čuti i videti u njegovom klipu.

Opasan TikTok trend doveo je do bolnice TikTok / lazar.filipovic

Ipak, ne zaboravite da omekšivač nije za to napravljen. Mogu ostati i fleke na odeći, a ova hemikalija je, naravno, otrovna. Na unutrašnjoj strani odeće bi bila opasna, jer u dodiru sa kožom može izazvati alergijske reakcije što mnogi osetljivi ljudi i te kako dobro znaju. Većina takvih osoba uopšte ne koristi omekšivač, čak ni po uputstvu.

Sa druge strane, mnogi proizvođači omekšivača prave i specijalne proizvode namenjene za osveženje mirisa tkanina. Oni se obično se koriste za predmete koji se retko ili nikako peru - na primer, teške draperije ili mebl štof na nameštaju. 

Izvor: Lepa&Srećna