Dani kada je u Jugoslaviji počeo rat zauvek su urezani u pamćenju Aleksandra Milića Milija. Danas popularni kompozitor, kompozitor, muzički producent, tekstopisac, aranžer i vlasnik diskografske kuće je tada bio u Sarajevu. Roditelji su iz Osijeka otišli za Beograd, u posetu iz koje se više nisu vratili u porodični dom. 

"Rekli su im da više niije bezbedno, pa su ostali sa garderobom koju su poneli za dva dana, evo, ceo budući život", ispričao je Mili za Kurir. "Tata je počeo da radi, odmah je našao posao. Kasnije ga je pozvala Vlada Zimbabvea da vodi kliniku u Africi i oni odlaze deset godina u Afriku, gde sam ja išao stalno kad je ovde počinjala jesen i zima, a tamo proleće i leto.

Mi smo tada mogli sebi da priuštimo jedino kuću u Rušnju, 30 kilometara od Beograda, a ja sam prešao kod moje sestre Milice. Imala je mali stan, spavao sam pored neke peći. Imao sam i gitaru sa tri žice, dve godine sam sve hitove na njoj komponovao i nisam hteo da je menjam.

Onako sam samcit u Beogradu, a imao sam sve u životu i to sam izgubio zbog rata, mislio sam da od toga nema ništa gore. Sve me je to jako potreslo, mada se to na meni nije videlo", priča danas srećno oženjen muzičar, otac dvoje dece. 

Aleksandar Milić Mili
ATA / Antonio Ahel 

I kad sam pomislio da nema ništa gore od toga, meni su dijagnostikovali malignu bolest. Ja 1992. celu tu godinu dana provodim u borbi sa bolešću, četiri-pet puta sam kolabirao, bilo je pitanje da li ću preživeti iako sam ceo život bio sportista, gimnastičar. Valjda je ta promena psihološki uticala na mene. To je za nas bilo strašno, u toj najgoroj situaciji u kojoj smo se našli, dešava se nešto još sto puta gore.

Moji roditelji su tu odigrali veliku ulogu, ne pokazujući strah, gledali su na sve pozitivno i na kraju se tako i desilo. Inače, dok sam još bio na hemioterapijama, završavao sam i godinu fakulteta. Sa oteklim rukama i braunilama išao sam na fakultet, a kada sam ozdravio otišao sam za Prag da studiram, gde sam diplomirao biznis administraciju - odsek marketing.

Izvor: Lepa&Srećna / Kurir