Uloga probiotika u jačanju imuniteta postala posebno važna od početka pandemije korona virusa. Hrana bogata "dobrim" bakterijama i suplementi koje smo kupovali u apoteci a koji ih sadrže sada više nisu samo prateća terapija uz antibiotik.

Naprotiv, preporučuje se njihovo uzimanje kad god imate problem sa imunitetom. Kako se tačno koriste objasnio je gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić, tokom gostovanja u emisiji Jutro na TV Prva.

"Najbolje dejstvo će imati ako probiotik uzimate mesec dana", rekao je lekar. "Moja je preporuka da se uzimaju veće količine - pet milijardi pa čak i deset milijardi - ne zaboravite da često oni treba da se bore protiv ogromnog broja bakterija. Zato savetujem da se probiotik uzima dvaput dnevno. Takođe, ne verujem da je važno vreme uzimanja."

Neki kažu da treba napraviti razmak od najmanje dva sata između antibiotika i probiotika. Dr Perišić prenosi znanja stečena na Kings koledžu u Londonu, prema kojima ovaj razmak uopšte nije neophodan.

"Takođe, ne morate čekati da se razbolite i dobijete antibiotik", objasnio je on. "Probiotik možete uzeti bilo kad."

On je podsetio i na važnost prebiotika - supstanci kojima se hrane bakterije u probioticima. U kojoj hrani njih ima, pročitajte OVDE.

Izvor: Lepa&Srećna