Fermentisana hrana, kao što je kiseli kupus, stalno je predmet istraživanja kako bi se otkrile zdravstvene koristi koje donose probiotici i druge materije koje sadrži. Prema dosadašnjim nalazima, omiljena srpska salata ali i rasol mogu da deluju i preventivno u sledećim slučajevima:

  • afte, oboljenja desni i propadanje zuba
  • grčevi u stomaku
  • oboljenja jetre
  • prehlada
  • crevne tegobe

Ipak, javljaju se i neželjene posledice pri upotrebi probiotika, i to pre svega u vidu digestivnih  tegoba, kao što su gasovi ili dijareja. Međutim, manje je poznato da kiseli kupus sadrži i visoku količinu histamina. Ova supstanca može da poveća rizik od alergijskih reakicja, naročito kod ljudi koji su već primetili osetljivost na neku vrstu hrane. Takođe, može se javiti i kod onih koju su alergični na seno.

Konzumiranje većih količina kiselog kupusa može izazvati i ove simptome:

dijareja ili
glavobolja
svrab
ubrzan puls
visok krvni pritisak
kijanje ili curenje nosa

Još uvek je neophodno analizirati ove pojave, kažu istraživači, ali izgleda da količina histamina u kupusu zavisi i od samog kiseljenja.

Izvor: Lepa&Srećna