Simptomi karcinoma jajnika ponekad podsećaju na nuspojave sindroma iritabilnog kolona ili neke druge, manje opasne bolesti. Koje su razlike na koje treba obratiti pažnju?

Stalno nadimanje i otečen stomak treba da budu ozbiljni znaci upozorenja. Svaka neprijatnost u stomaku koja duže traje, kao i nelagodnost koju osećate u pubičnoj regiji može da bude simptom da je u pitanju karcinom jajnika. Baš su ovo tegobe koje lekari često pomešaju rak sa problematičnim varenjem.

Slično tome, pacijentkinje se žale i na osećaj sitosti vrlo brzo nakon jela, ali ono na šta doktori moraju da obrate i dodatnu pažnju jeste pojačan i učestao nagon za mokrenjem. 

Nešto ređe se javlja i vaginalno krvarenje mimo redovnih menstrualnih ciklusa, bol tokom seksualnog odnosa, zatvor, kao i neredovna menstruacija ili njen izostanak. Pacijentkinje mogu patiti i od mučnine, gubitka apetita i telesne težine.

Rano otkrivanje raka jajnika je od izuzetnog značaja, jer je prognoza za izlečenje mnogo bolja. Zato je neophodno raditi redovne ultrazvučne preglede, a u slučaju bilo kakve sumnje, potrebni su i snimak skenera i magnetne rezonance.

Izvor: Lepa&Srećna