Već godinu dana dr Nadia Čodri se bori sa trećim stepenom karcinoma jajnika. Podvrgnuta je histerektomiji i primila nekoliko setova hemoterapija. U 43. godini, ova profesorka iz Montreala je ponovo hospitalizovana jer se karcinom ponovo javio.

"Sada je moja dijagnoza terminalna", kaže Nadia. "Više nema nikakvih terapija. Sad se samo kupuje vreme."

Čim joj je saopštena nova dijagnoza, doktorka je pomislila na svog šestogodišnjeg sina. "Moj muž i ja smo odlučili da treba da mu kažemo šta se dešava. On je već znao da imam rak i da primam hemoterapije. Zna da se borim ali mislim da nije svestan koliko je situacija loša."

Međutim, na dan kad je planirala da sinu kaže, probudila se u suzama, sva očajna. Kako bi sebi bar malo olakšala, odlučila je da se izjada na Tviteru, gde održava kontakt sa kolegama i studentima.

Objavila je šta planira i upitala za savet kako da se postavi. Posle nekoliko sati, šokirala se kad je videla koliko joj je poznatih i nepoznatih ljudi odgovorilo. Shvatila je koliko njih je imalo prilike da se suoči sa istom dilemom. Mnogi su joj rekli da detetu ne treba ni da kaže, ali je bilo dosta i onih koji su od roditelja čuli slične istine i koji smatraju da im je to pomoglo.

"Bilo je i onih koji takav razgovor nikad nisu obavili i oni kažu da je za njih ishod bio strašan", priča dr Nadia. "Kada smo najzad rekli detetu, u prvi mah je odgovorio da to nije trebalo da uradimo. A onda je počelo isceljenje. Srce mi je prepuklo. Mnogo smo plakali, pričali i sigurno ćemo nastaviti da to činimo."

Šta vi mislite - da li je Nadia uradila pravu stvar? Kada treba reći detetu ovako teške vesti?

Anketa

Da li reći detetu da roditelj boluje od raka

Izvor: Lepa&Srećna