Upalni procesi izazivaju bolove, ali i dugotrajne posledice ukoliko se upala na leči na vreme i na pravi način. Ovaj melem koristio se još u carskoj Rusiji, a njegova lekovitost počiva na prirodnom pčelinjem vosku. Melem se pravi veoma lako, u kućnim uslovima i može dugo da stoji, pa ga većina domova u Rusiji i dan danas poseduje među lekovima. Posebno ga hvale za tegobe sa jajnicima.

Pčelinji  vosak predstavlja složenu mešavinu koja sadrži preko 300 materija, a ima antimikrobno i regenerativno dejstvo, pa je idealan za obloge za zarastanje rana.

Prirodni vosak ima sposobnost da pri zagrevanju prima veliku količinu toplote, pa pri stavljanju na bolesno mesto postiže poboljšanje cirkulacije krvi u tretiranoj zoni i doprinosi boljoj ishrani oštećenog tkiva. Osim toga, vosak ima protivupalni efekat i poseduje antibiotičko dejstvo. Poznato je i njegovo regenerativno dejstvo u odnosu na oštećene ćelije i tkiva u tretiranoj oblasti, dalje omekšava kožu, koja postaju meka i glatka, uklanja bore zbog toga je zauzeo važno mesto u kozmetici.

Priprema melema

Za pravljenje melema potrebno je da skuvate jedno jaje, pa potom da izvadite žumance i dobro ga izgnječite. Sa strane, u šerpicu sipajte 400 mililitara hladno ceđeno maslinovo ulje i u njega dodajte 60 grama čistog pčelinjeg voska. Ulje će početi da pucketa, a ako počne da peni sklonite ga sa vatre na kratko i nastavite tako dok ne umešate celo žumance, koje ste prethodno dodali u smenu.

Nakon toga, procedite kroz cediljku i sipajte u teglu. Pre nego što se stegne promešajte nekoliko puta da vosak ne bi pao na dno. Prilikom primene, ako melem budete koristili za obloge, potrebno je da ga prethodno ugrejete na vodenoj pari na oko 40 stepeni.

Melem pomaže kod upala i cista na jajnicima, a koristi se tako što se u vaginu stavljaju tamponi sa ovim melemom ujutru i uveče, najmanje desetak dana.  Za upalne procese je potrebno duže vremena. 

Melem se može korisititi i za lečenje opekotina i čireva na koži - nanesite ga na obolelo mesto. Zaštitite sterilnom gazom i zavojem pa ostavite da stoji preko noći.

Izvor: Novosti