Slavna glumica Anđelina Džoli pre dve godine uklonila je obe dojke, a pre dve nedelje odlučila je da ukloni jajnike te jajovode. Svoju odluku obrazložila je u javnom pismu u kom je izrazila nadu da će njene iskustvo pomoći i drugim ženama da se edukuju i učine nešto dobro za sebe. Evo šta je Anđelina poručila ženam širom sveta.

Pre dve godine pisala sam o svojoj odluci da se podvrgnem dvostrukoj mastektomiji. Jednostavnom krvom pretragom saznala sam da nosim mutirani BRCA1 gen koji mi je doneo 87 posto šanse da obolim od raka dojke i 50 posto da obolim od raka jajnika. Od raka su mi umrle majka, baka i teta.

Želela sam da i druge žene sa sličnim rizikom znaju koje su im opcije. Obećala sam da ću nastaviti da objavljujem bilo kakve informacije koje bi mogle biti korisne, a to uključuje i moguću sledeću preventivnu operaciju - uklanjanje jajnika i jajovoda.

Već neko vreme planirala sam da to uradim. Iako je u pitanju manje je kompleksna operacija od dvostruke mastektomije, posledicesu mnogo ozbiljnije. Žene nakon nje ulaze u prisilnu menopauzu. Stoga sam se psihički i emocionalno pripremala, razgovarala s doktorima, istraživala alternativnu medicinu i tražila čime ću nadomestiti estrogen i progesteron.

VIŠE: Anđelina Džoli odstranila obe dojke

Pre dve nedelje pozvao me je moj doktor.

- CA 125 ti je normalan, rekao je.

 S olakšanjem sam uzdahnula. Taj test meri nivo proteina CA-125 u krvi i služi za nadziranje raka jajnika. Radim ga svake godine zbog porodične anamneze. Ali to nije bilo sve što mi je rekao.

- Postoji celi niz povišenih markera koji bi mogli ukazivati na rani stadijum raka.CA-125 ima 50-75 posto šansi da mu promakne detektovanje ranog stadijuma raka, rekao mi je doktor.

Zastala sam. Hteo je da mi hirurg odmah pregleda jajnike.

Prolazila sam kroz ono kroz što zamišljam da prolazi na hiljede drugih žena. Sama sebi sam rekla da moram ostanem mirna, jaka, da nemam razloga da mislim da neću doživeti odrastanje svoje dece ili upoznati svoje unuke.

Nazvala sam svog supruga u Francusku, u roku nekoliko sati bio je u avionu. Najlepša stvar u takvim trenucima života je ta jasnoća. Znaš za što živiš i što je bitno. To je tako smirujuće.

Anđelina Džoli i Bred Pit, foto: Profimedia

Istog dana otišla sam kod hirurga koja je lečila i moju majku. Zadnji put sam je videla onaj dan kad mi je majka umrla, zasuzile su joj oči kad me videla: '"Izgledaš baš kao ona".

Slomila sam se. Ali nasmešile smo se jedna drugoj i složile se da smo tamo kako bi se suočile sa svakim problemom te "da idemo to da rešimo".

Na ultrazvuku nije bilo ništa zabrinjavajuće. Odahnula sam shvativši da, ukoliko se radi o raku, on je još u ranom stadijumu. Ako se nalazi negde u mom telu, znaću to za pet dana. Tih pet dana prošlo mi je u magli, radila sam i išla na utakmice svoje dece kako bih ostala mirna.

Stigli su rezultati. PET/CT je bio čist i testovi za tumor bili su negativni. Bila sam presrećna iako je radioaktivna metoda testiranja značila da ne mogu da zagrlim svoju decu. Još uvek je postojala šansa da se radi o ranom raku, ali to je bilo tako minorno u upoređenju sa uznapredovalim tumorom. Na svoje olakšanje, imala sam opciju ukloniti jajnike i jajovode i odlučila sam to uradim.

Nisam to učinila samo zato što nosim mutaciju BRCA1 gena, želim da i druge žene ovo čuju.

Pozitivan BRCA test ne znači odmah i skok na operacijski sto. Pričala sam s mnogim doktorima, hirurzima... Postoje druge opcije. Neke žene uzimaju antibejbi pilule ili se oslanjaju na alternativnu medicinu i redovne preglede. Postoji više od jednog načina za suočavanje s bilo kojim zdravstvenim problemom. Najvažnije je znati te opcije i izabrati koja je najbolja za vas.

U mom slučaju istočnjački i zapadnjački lekari su se složili da je za mene najbolje da odstranim jajnike i jajovode jer su, pored BRCA gena, tri žene u mojoj porodiciumrle od raka. Doktori su predložili da se podvrgnem preventivnoj operaciji deset godina.

Prošle nedelje bila sam na operaciji - laparoskopska bilateralna salpingooforektomija. Postojao je manji benigni tumor na jednom jajniku, ali nije bilo znakova raka na ostalom tkivu.

Nosim prozirni flaster sa bioidentičnim estrogenom. U maternicu su mi stavili spiralu sa progesteronom. Pomoći će mi da održim hormonalni balans, ali važno je da će sprečiti rak maternice. Odlučila sam da zadržim maternicu jer u porodičnoj anamnezi nemam tumor na tom mestu.

VIŠE: Anđelina Džoli: Više pažnje za žensko zdravlje

Nije moguće otkloniti sav rizik i ostaje činjenica da sam sklona raku. Tražiću prirodne načine da ojačam imunološki sustav. Osećam se ženstveno i odlučno u odlukama koje donosim za sebe i svoju obitelj. Znam da moja deca nikada neće morati da kažu: 'Mama mi je umrla od raka jajnika".

Nezavisno o hormonima koje primam sada sam u menopauzi. Neću moći više da imam decu i očekujem neke telesne promjene. Ali osećam se pomireno sa svime što dolazi, ne zato što sam jaka nego zato što je to deo života. Toga se ne treba bojati.

Duboko se saosećam sa ženama kojima se ovo dogodilo rano u životu, pre nego što su mogle imati decu. Njihova je situacija mnogo teža od moje. Raspitivala sam se i saznala da postoje načini da žene uklone jajovode, ali ostave jajnike te tako im ostaje mogućnost trudnoće i ne ulaze u menopauzu. Nadam se mogu biti svesne toga.

Nije lako doneti ovakve odluke. Ali moguće je preuzeti kontrolu i suočiti se s bilo kojim zdravstvenim problemom. Možete potražiti savete, učiti o mogućnostima i doneti odluke koje su ispravne. Znanje je moć.

Tekst: Milica Bajić

Izvor: Blic