Endometrioza je stanje u kojem tkivo nalik sluzokoži materice raste i u drugim ženskim organima, kao što su jajnici ili jajovodi.

Delovi endometrijuma mogu se naći i u ožiljku od carskog reza ili epiziotomije, ali i na peritoneumu, pa i u crevima ili pupku.

Simptomi endometrioze izuzetno mnogo variraju - kod nekih žena su jedva primetni, dok druge imaju jake tegobe. Najupadljivi može biti bol, koji može ali ne mora biti povezan sa menstruacijom. On se javlja i tokom seksa, može se nastaviti i nakon intimnog odnosa, ali žena ponekad trpi bol i tokom male ili velike nužde.

Mučnina, zatvor, ali i proliv mogu takođe biti simptomi endometrioze. Posebno je značajno i to što ovo stanje može biti prepreka začeću, a nekad se simptomi ne prepoznaju na vreme.

Kod nekih žena, zbog svega toga može doći i do depresije. Pre nego što se javite lekaru, bilo bi dobro da pratite svoje simptome i zabeležite u kakvim se sve situacijama javlja bol, čak i ako nije preterano jak.

Samo pregledom se može tačno ustanoviti da li imate endometriozu, a pored medikamenata protiv bolova, lekar će prepisati i drugu terapiju - hormonalne preparate ili, možda, operaciju.

Postoji nekoliko mogućih objašnjenja ovog stanja - genetska sklonost, retrogradna menstruacija (delići sluzokože materice ne izađu ih tela već krenu kroz jajovode ka drugim organima u karlici) ili širenje ćelija endometrijuma kroz krvotok ili limfu ka drugim organima. Prema nekim tumačenjima, endometrioza bi mogla biti i posledica poremećenog imunog sistema. 

Izvor: Lepa&Srećna