Bilo bi lepo da postoje prirodni “lekovi” koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i unapređuju zdravlje srca, a naučnici su utvrdili da je tako nešto moguće, naročito sada u prednovogodišnjoj sezoni. Često i ne znamo da smo pod stresom sve dok se ne osamimo ili imamo više slobodnog vremena naročito tokom praznika, tek tada uviđamo kako se zapravo osećamo. Tokom decembra shvatamo da je naš organizam prikrivao stres koji pogubno utiče na celokupno zdravlje.

Gledajte kroz prozor
Odvojite 10 minuta dnevno za gledanje kroz prozor u ptice koje lete ili u padajuće pahulje, a to će kako kažu stručnjaci i nalazi istraživanja životne sredine smanjiti rizik od srčanih bolesti za čak 30 %. Prema koautoru studije dr Endiju Džonsu, čak i male dnevne doze u prirodi smanjuju proizvodnju kortizola hormona stresa koji šteti srcu.

Pijte toplu čokoladu
Flavanoli koji se nalaze u kakau jer sprečavaju visok krvni pritisak, smanjuju holesterol i održavaju arterije elastičnim, kažu istraživači u British Journal of Nutrition. U stvari, njihova studija otkrila je da su ljudi koji su svakodnevno uživali u dve šolje kakao napitka sa visokim sadržajem flavonoida smanjili rizik od srčanih bolesti za 20 procenata i rizik od srčanog udara za 31 procenat.

Zabavite se sa prijateljima
Bez obzira gde se okupljate, švedski naučnici kažu da boravak u društvu smanjuje rizik od srčanih oboljenja za 50 odsto. Provođenje vremena sa prijateljima poboljšava aktivnost parasimpatičkog nervnog sistema kako bi srce kucalo zdravo. I kao dobre vesti za burne zimske dane, naučnici sa Univerziteta Tafts kažu da povezivanje putem telefonskih poziva i video ćaskanja takođe funkcioniše.

Koristeći ove savete, za kratko vreme ćete poboljšati zdravlje srca! Naravno ukoliko imate ozbiljan zdravstveni problem prvo se savetujte sa vašim kardiologom.

Izvor: Lepa&Srećna