Petar Peca Popović uspeo je da se izbori sa u , premda je njegovo zdravlje decenijama ugroženo zbog srčane slabosti.

Poznati novinar i muzički kritičar je u emisiji TV Ordinacija opisao svoje neverovatno iskustvo, koje je retko i u Evropi, ali i svetu. Naime, on je preživeo 7 infarkta, dve kliničke smrti, imao je 4 operacije, nekoliko bajpasova i više od 10 stentova, a krajem prošle godine je preležao i kovid 19.

"Kod mene je bila jasna genetska predispozicija za srčanu slabost", ispričao je Popović. "Moj otac i dva ujaka su umrli već od prvog infarkta, a ja sam prvi doživeo sa nešto više od 32 godine. Ne postoji savet lekara koji mi je dao bilo koji stručnjak kome sam zaista verovao a da ga se ja nisam pridržavao. Ne pušim, vegetarijanac sam 41 godinu, ali sam primetio da su mi se svi zdravstveni udesi dogodili u trenutku kad sam izašao iz nekog stresa."

Prema njegovim rečima, vremenom je naučio čak i da prepoznaje kad počinje infarkt. Nisu uvek simptomi bili "školski", pa je tako  pri petom srčanom udaru imao snažan bol u desnom ramenu i to u predelu ključne kosti. "Osećaj je kao da vas uhvati neka grabulja koja, uz toplinu i bol, ide ka srcu", kaže Peca.

Kliničku smrt je opisao kao osećaj da bol konačno prestaje. "Nije loš osećaj umreti", rekao je Popović. "Ja sam jedini bio miran, a svi oko mene su jaukali. Beo plafon iznad mene je odjednom postao ljubičast, a ja sam izašao iz bola. Tek treći elektrošok me je vratio u život i ja sam se, iz tog lepog osećaja, ponovo vratio u život."

Izvor: Lepa&Srećna