Inkontinencija za većinu žena nije novost, čak 68 odsto redovno doživljava curenje urina koje je uzrokovano slabim mišićima karličnog dna. I dok lekari obično preporučuju Kegelove vežbe za jačanje mišića i sprečavanje curenja, istraživači sa Univerziteta Virginia Commonvealth otkrivaju da više od 50 procenata žena ne radi vežbe kako treba — a 25 procenata ih izvodi na načine koji mogu da pogoršaju inkontinenciju i nelagodnost.

Dno karlice je sastavljeno od mišića koji pomaže u kontroli mokrenja tako što podržava bešiku i uretru, ali porođaj, genetika i hormonalne promene povezane sa perimenopauzom i menopauzom mogu oslabiti ove mišiće, stvarajući neželjena curenja.
Kada se kegelove vežbe rade ispravno one poboljšavaju snagu karličnog dna kako bi se smanjilo curenje urina u roku od tri meseca. Tehnika koju dr Vilijams preporučuje: Stisnite iste mišiće koje koristite da zaustavite mlaz urina, zadržite 8 do 10 sekundi, a zatim otpustite. Uradite tri serije od 8 do 12 vežbi istovremeno i ponavljajte ukupno tri sesije dnevno.

Izvor: Lepa&Srećna