Svakoga dana činimo mnogo stvari koje loše utiču na zdravlje srca, a da toga najčešće nismo ni svesni. Pripazite na svoje navike, proverite da li i vi često sebi dozvoljavate ovakvo ponašanje i promenite ga što pre.

Nemojte ignorisati fizičke simptome da sa vašim zdravljem nešto nije u redu. Ako osetite bol u grudnom košu, u rukama ili nogama, bez ikakve povrede ili logičnog razloga, to je simptom na koji treba obratiti pažnju. Isto važi i za vrtoglavicu, nedostatak vazduha, oticanje, mrlje po koži ili svrab. Za sve ove tegobe treba potražiti mišljenje lekara i eventualni pregled i potrebnu dijagnostiku.

Nije dobro ni da dozvolite da vam obaveze stalno remete ritam spavanja. Jedna loše prospavana noć, s vremena na vreme, neće imati štetne posledice, ali redovno nespavanje dovodi do upalnih procesa u telu, što je vrlo loše za zdravlje srca. Računajte da odrasla osoba treba da spava između sedam i devet sati dnevno. Ako vam se to čini neizvodljivo, setite se da ko nema vremena za zdravlje, mora naći vremena za bolest.

Stres i ljutnja su veliki neprijatelji zdravog srca. Hormoni stresa podižu i krvni pritisak i puls. Ako ste stalno "na ivici", znajte da je zadnji čas da nešto skinete sa svog spiska obaveza, pre nego što vam srce otkaže. U izlivu besa, veća je i opasnost od krvnih ugrušaka, pa vežbajte mirniji nastup i povlačenje u konfliktnim situacijama.

Izvor: Lepa&Srećna