Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVI SU MISLILI DA ASPIRIN MOŽE DA ŠTITI SRCE: Lekari sad kažu da sme da se pije POD JEDNIM USLOVOM

Srčani bolesnici moraju da budu vrlo oprezni sa aspirinom! Može da bude štetan.

 srcani bolesnik aspirin.jpg Izvor: Shutterstock , Youtube / WHAS11

Nekoliko studija je ukazivalo na važnost uzimanja aspirina u cilju zaštite srca, a naročito otkako je počela pandemija korona virusa.

Možda će vas zanimati

Međutim, novo istraživanje je pokazalo da se može dogoditi da ovaj popularni lek izazove više štete nego koristi. Sprovelo ga je Evropsko društvo za kardiologiju, a prema rezultatima, aspirin može povećati rizik od zastoja srca kod onih kod kojih on već od ranije postoji. Istraživači kažu da se on mora uvrstiti u spisak negativnih činilaca, poput pušenja, gojaznosti, holesterola ili dijabetesa.

U njihovoj studiji je uzeta u razmatranje 31.000 ispitanika, starijih od 40 godina. Među njima su odvojeni oni koji redovno uzimaju aspirin, kao i kontrolna grupa, pa su praćeni punih pet godina. Kad su isključili sve druge potencijalne uticaje, pokazalo se da su konzumenti aspirina češće imali zastoj srca, u čak 24 odsto slučajeva.

"Ovo je prvo istraživanje u kojem su dobijeni ovakvi rezultati", kaže autor studije dr Blerim Mujaj sa Univerziteta u Frajburgu. "Potrebni su dodatni testovi među odraslima koji imaju rizik od zastoja srca, s tim što ih valja sprovesti multinacionalno.

Možda će vas zanimati

Aspirin se vrlo često koristi - u našoj studiji, uzimao ga je svaki četvrti pacijent. U svakom slučaju, dok se rezutati dodatno ne verifikuju, važno je da se aspirin pije isključivo ako ga prepiše lekar", kaže naučnik.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije