Srčani bolesnici imaju najviše problema uzrokovanih otežanom cirkulacijom koja može da dovede do tromboze, moždanog ili srčanog udara kao i plućne embolije.

Dobra cirkulacija smanjuje pritisak u ogromnom sistemu krvnih sudova čija bi se ukupna dužina mogla izmeriti hiljadama kilometara. Najčešće preporuke lekara odnose se na promenu načina ishrane, kao i na pojačanu fizičku aktivnost.

Međutim, mnogi bolesnici, a naročito starije osobe, nemaju mogućnosti da se bave fizičkim aktivnostima pod nadzorom stručnog lica. S druge strane, pribojavaju se napora a često nisu ni u stanju da rade mnoge vežbe.
Zato kao pravo olakšanje dolazi vest sa Medicinskog centra u Kaliforniji, gde je dr Sanjiv Patel otkrio rezultate studije o uticaju istezanja na zdravlje srca.

Naime pokazalo se da i obično istezanje mišića može da u mnogome doprinese boljoj cirkulaciji. Pri tome nije čak ni važno da li radite aktivno istezanje - sami ili takozvano pasivno istezanje, uz pomoć partnera. Veoma je važno da se to istezanje radi na pravi način, što znači da u svakom položaju treba da se zadržite između 20 i 30 sekundi. Radite polako, bez napora, istežite svaki mišić onoliko koliko možete da ne pređete tačku bola. Ovakav vid lečenja slabe cirkulacije i visokog pritiska ne donosi brze rezultate ali su zato oni veoma  značajni i trajni. Naime, istraživači kažu da su efekat zabeležili tek posle 12 nedelja ovakvog treninga. 

Izvor: Lepa&Srećna