Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li dete može da umre od aspirina: ni temperatura ni grip nisu razlog da dajete detetu aspirin sve do 16. godine! (REJOV SINDROM)

Lekari upozoravaju - lečenje gripa aspirinom može biti pogubno! Evo šta treba da zna svaki roditelj o Rejovoj bolesti...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pedijatri savetuju roditeljima da deci nikako ne daju aspirin ili andol za smanjenje temperature i ublažavanje bolova, kao ni i druge lekove koji u sebi sadrže acetilsalicilnu kiselinu, jer bi takav vid lečenja "na svoju ruku" mogao izazvati Rejov sindrom koji može imati i fatalan ishod.

PROČITAJTE JOŠ: Visoka telesna temperatura: kada se obratiti lekaru, a u kojim slučajevima je korisna

Posebno treba obratiti pažnju kada dete boluje od gripa ili varičela, jer uzimanje aspirina pri lečenju oboljenja tog tipa može imati smrtonosan ishod. Takođe, na većini pakovanja lekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu napomenuto je da deca mlađa od 16 godina ne bi trebalo da se leče na taj način, osim ako lekar to nije preporučio u vidu specijalnog lečenja.

PROČITAJTE JOŠ: Narodni lekovi: domaće tablete umiruju suvi kašalj i upalu grla, pomažu kod prehlade i gripa (RECEPT)

Rejov sindrom predstavlja redak oblik akutne encefalopatije i masne infiltracije jetre i nastaje nakon što dete oboli od virusne infekcije, a naročito se javlja kod dece koja su lečena apirinom.

Uzrok Rejovog sindroma nije poznat, ali istraživači uočavaju da su mnogi slučajevi nastali baš posle infekcije gripom, a upotreba salicilata tokom bolesti povećava opasnost za 35 puta.

Simptomi ovog oboljenja su prvobitna infekcija gornjih disajnih puteva, zatim mučnina i povraćanje i promena mentalnog stanja, poput amnezije i dezorijentacije. Ako bolest napreduje može doći do težih fizičkih oboljenja mozga, jetre, dijabetesa, povišenog krvnog pritiska ili aritmije. 

NA SLEDEĆOJ STRANI PROČITAJTE O DIJAGNOZI I LEČENJU REJOVE BOLESTI!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije