Pedijatri savetuju roditeljima da deci nikako ne daju aspirin ili andol za smanjenje temperature i ublažavanje bolova, kao ni i druge lekove koji u sebi sadrže acetilsalicilnu kiselinu, jer bi takav vid lečenja "na svoju ruku" mogao izazvati Rejov sindrom koji može imati i fatalan ishod.

PROČITAJTE JOŠ: Visoka telesna temperatura: kada se obratiti lekaru, a u kojim slučajevima je korisna

Posebno treba obratiti pažnju kada dete boluje od gripa ili varičela, jer uzimanje aspirina pri lečenju oboljenja tog tipa može imati smrtonosan ishod. Takođe, na većini pakovanja lekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu napomenuto je da deca mlađa od 16 godina ne bi trebalo da se leče na taj način, osim ako lekar to nije preporučio u vidu specijalnog lečenja.

PROČITAJTE JOŠ: Narodni lekovi: domaće tablete umiruju suvi kašalj i upalu grla, pomažu kod prehlade i gripa (RECEPT)

Rejov sindrom predstavlja redak oblik akutne encefalopatije i masne infiltracije jetre i nastaje nakon što dete oboli od virusne infekcije, a naročito se javlja kod dece koja su lečena apirinom.

Uzrok Rejovog sindroma nije poznat, ali istraživači uočavaju da su mnogi slučajevi nastali baš posle infekcije gripom, a upotreba salicilata tokom bolesti povećava opasnost za 35 puta.

Simptomi ovog oboljenja su prvobitna infekcija gornjih disajnih puteva, zatim mučnina i povraćanje i promena mentalnog stanja, poput amnezije i dezorijentacije. Ako bolest napreduje može doći do težih fizičkih oboljenja mozga, jetre, dijabetesa, povišenog krvnog pritiska ili aritmije. 

NA SLEDEĆOJ STRANI PROČITAJTE O DIJAGNOZI I LEČENJU REJOVE BOLESTI!

PageBreak

Na Rejov sindrom treba posumnjati kod svakog deteta koje pokazuje naglu pojavu enecefalopatije ili dolazi do povraćanja koje je povezano sa disfunkcijom jetre. Konačna dijagnoza Rejovog sindroma uspostavlja se biopsijom jetre, ali se može povezati i sa određenim labaratorijskim nalazima.

Ishod Rejovog sindroma povezan je sa trajanjem moždane disfunkcije, od brzine kojom bolest napreduje, kao i kod visine pritiska i kolilčine amonijaka u krvi. Ova bolest može imati smrtonosni ishod, a prosečno vreme od hospitalizacije do smrti iznosi 4 dana, a smrtnost iznosi u proseku oko 21%. 

PROČITAJTE JOŠ: Jačanje imuniteta kod dece: 6 saveta za školsku godinu bez virusa i prehlada

Deca koja prežive Rejev sindrom mogu biti potpuno zdrava tokom odrastanja, ali 30 posto slučajeva su deca koja imaju  posledice poput mentalne zaostalosti, paralize moždanih nerava, motornu disfunkciju i konvulzijski poremećaj.

Lečenja ovog sindroma zahteva konstantan nadzor intrakranijalnog pritiska i glukoze u krvi, pa se ograničava i unos tečnosti, nastupa hiperventilacija, infuzija, a u nekim slučajevima potrebna je sveža smrznuta plazma ili vitamin K. 

Izvor: Lepa i srećna