Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAJ ZNAK NAJAVLJUJE SRČANI UDAR: morate da obratite pažnju, naročito žene!

Ovi simptomi najavljuju mogući infarkt!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Najčešći simptom srčanog udara je bol u grudima i to važi i za žene i za muškarce, piše Lepa & Srećna.

Ovaj bol traje duže od nekoliko minuta, ali može i da prestane pa da se ponovo javi. Međutim, rani signal pretećeg infarkta može biti i bol u vratu i to je daleko češći slučaj kod žena nego kod muškaraca. 

Žene posebno treba da obrate pažnju ako osete bol u leđima ili u vilici, a zabrinjavajući simptom može biti i opšte stanje neprijatnosti. Dakle, nije neophodno da vas bol potpuno savlada, naprotiv, znaci mogu biti vrlo umereni. Međutim, to ne znači da treba da oklevate i ustežete se da potražite lekarsku pomoć. 

Simptomi srčanog udara su i opšti osećaj uznemirenosti, ali i nemogućnost da duboko udahnete - ako vam nedostaje daha i osetite bol u grudima, a pritom imate i nagon za povraćanjem, odmah pozovite hitnu pomoć.

Dok pomoć ne stigne, treba da odmarate i izbegavate dalje naprezanje. Najbolja prevencija je zdrav životni stil, a pritisak treba da proveravate redovno. Apsolutni minimum je jednom u pet godina za sve starije od 40 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

KOJA RUKA BOLI PRED INFARKT: Srčani udar najavljuje ovaj rani simptom, sprečite smrt!

ŽENE SA OVIM OBLIKOM TELA RIZIKUJU PRERANU SMRT: proverite da li vam preti srčani udar

DA LI SEKS MOŽE DA IZAZOVE SRČANI UDAR

  Izvor:

OVO POVRĆE IZAZIVA NADIMANJE STOMAKA I GASOVE: ovu hranu izbegavajte ako želite ravan stomak

Nadimanje stomaka uzrokovano je određenim namirnicama ili preterivanjem u jelu, ali malo ko zna da ovo povrće izaziva nadutost i gasove, piše Lepa & srećna.

Promena režima ishrane i načina na koji jedemo može smanjiti rizik od nadimanja stomaka. Međutim, dokazano je da je jedan od najvećih uzroka za ovo stanje povrće koji mnogi stavljaju u skoro svako jelo - crni luk. Crni luk sadrži vlakna koja izazivaju nadimanje, a osobe koje su osetljive na neke od sastojaka luka mogu već i zbog male količine osetiti grčeve u stomaku. Nutricionisti savetuju da oni koje često imaju problem sa nadimanjem smanje konzumaciju luka, naročito sirovog.

Stručnjaci ističu da, ukoliko jedete kuvani luk, smanjujete rizik od nadimanja. Još neke vrste povrća uzrokuju gasove, najpre karfiol, prokelj i brokoli. Najbolji savet za sprečavanje nadimanja jeste da jedete redovno, više malih obroka u toku dana, ne pričate dok jedete i da obrok pojedete polako.

PROČITAJTE JOŠ:

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK ŠTITNE ŽLEZDE

KAKO DA PREPOZNATE KANCER NA KOŽI

KAKO DA ZNATE DA LI VAM NEDOSTAJE VITAMIN A

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije